Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Kulttuuri

Pielisen ja Ristijärven maisemissa taltioidaan nuorallatanssia

  • Jaakko Pikkarainen

Sirkustaiteilija ja tanssija Mira Ravald työstää yhdessä miesystävänsä kanssa videoteosta, joka yhdistelee hyvin erilaisia elementtejä. Teos taltioidaan Pielisen ja Valtimon Ristijärven maisemissa.

– Ideana on yhdistää nuorallatanssi, afro-kuubalainen tanssi ja suomalainen järvimaisema, Ravald, 32, kertoo. Nuo kolme teemaa nivoutuvat yhteen hänen työnsä ja kokemusmaailmansa kautta.

Ravaldin äiti on kotoisin Valtimolta, minkä vuoksi taiteilija on oleillut paljon kesäisin yläkarjalaisessa järvimaisemassa. Jo viisivuotiaana tanssiharrastuksen aloittanut nainen on perehtynyt paljon afro-kuubalaiseen tanssiin, ja ammatikseen hän toimii sirkustaiteilijana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maallikosta pelkästään jo idean sisältämien elementtien yhdistely tuntuu jonkinlaiselta nuorallatanssilta. Teknisesti se on vieläkin haastavampaa.

– Kuubalaisessa tanssissa joutuu liikuttamaan rintarankaa, ja itse nuorallatanssi on taas jatkuvaa tasapainon hakemista, Ravald kertoo.

Taiteellista lopputulostaan hakiessaan hän joutuu horjuttamaan tuota tasapainoa.

Taustana toimii järvimaisema, jonka äänien lisäksi siinä soivat kuubalaiset rummut ja suomalainen kantele.

Teoksen kuvaa Ravaldin miesystävä Luis Sartori do Vale, joka on sirkus ja -kuvataiteilija. Teosta on tarkoitus esittää muun muassa festivaaleilla. Videon työstämiseen on vaikuttanut myös se, ettei sirkuksesta ole tehty tällaisia teoksia.

Pariskunta on työstänyt noin tunnin mittaisen nykysirkus-teoksen, jonka ensi-ilta oli Oulussa. Toinen esitys oli Brysselissä, ja seuraavan kerran se nähdään Helsingissä.

– Nuorallatanssia ja jonkin verran jongleerausta, Ravald kertoo. Esityksessä heijastetaan ja luodaan piirtoheittimellä kuvia estradille ja esittäjien kehoille elävän musiikin säestäessä sitä.

Ravald valmistui sirkustaiteilijaksi Lahden sirkuskoulusta 2009, ja tanssijana hän on työskennellyt 2004 alkaen. Hänen mielestään nykysirkus ja tanssi ovat hyvin lähellä toisiaan ja toisiaan tukevia taidelajeja.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa