Lauantai, 21.9.2019 
Mervi
Kulttuuri

Elokuva-arvio: Mielensäpahoittajan harmillinen elämä menee eloisasti uusiksi viiden tähden uutuuselokuvassa

  • Jussi Virratvuori
  • Marek Sabogal

Ei - uusi Mielensäpahoittaja-elokuva ei ole perinteisellä suomalaisella tavalla hauska eikä se sisällä mitään aineksia typerryttävään tyhjännauramiseen. Sen sijaan elokuva tarjoaa ainutkertaisen mahdollisuuden sukupolvien välisen rotkon ylittävään katsomiskokemukseen, joka nostaa katsojastaan tunteet silmiin saakka.

Tiina Lymi on tämän elokuvan hengen luojatar ja ohjaa huomattavasti syvällisemmin Mielensäpahoittajan tarinaa kuin edellisen elokuvan ohjauksesta vastannut Dome Karukoski.

Sen lisäksi, että Lymi ohjaa herkästi ja tarkasti, hän on vastannut myös roolituksesta. Rooleihinsa harkitusti valitut näyttelijät ovat kiittäneet ohjaajaa ja tekevät kaikkensa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Se näkyy ja ennen kaikkea tuntuu halki elokuvan.

Pääroolissanähtävä Heikki Kinnunen ei astu edellisessä elokuvassa Mielensäpahoittajaa näytelleen Antti Litjan saappaisiin.

Taiturimaisella Kinnusella on roolissaan ihan omat kumpparinsa jalassa ja ikiomanlaisensa karvareuhka päässänsä.

Alkukuvasta lähtien veteraaninäyttelijä ottaa valkokankaan haltuunsa ja kypsyttää henkilöhahmoaan upealla tavalla.

Kinnusen läsnäolo kameran edessä on kerrassaan komeaa koettavaa.

Upean vastinparin Kinnunen saa nuoresta näyttelijättärestä Satu Tuuli Karhusta, joka näyttelee Mielensäpahoittajan pojantytärtä tyylikkäästi ja vaikuttavasti.

Lymin ratkaisu ottaa juuri Karhu tähän toiseen päärooliin on loistava ratkaisu.

Elina Knihtilä, Jani Volanen ja Iikka Forss tekevät takuuvarmaa työtä rooleissaan, joissa liikutaan sujuvasti pöyhkeästä menestyjien inhorealismista tosielämän realiteetteihin.

Valkokankaalla on siis oivallinen mahdollisuus nähdä elämänkokoista draamaa, taidolla ohjattuna, tyylillä näyteltynä ja tunteikkaasti kerrottuna.

Ja vaikka kyseessä onkin ehkä maailman suomalaisin elokuva, on läsnä kaiken maailman ihmisyyden perusasiat - usko, toivo ja rakkaus.

Kriitikko antaa elokuvalle täydet viisi tähteä.

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja. Ohjaus Tiina Lymi. Rooleissa Heikki Kinnunen, Satu Tuuli Karhu, Elina Knihtilä, Jani Volanen, Iikka Forss.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa