Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Kulttuuri

Dystooppisen kaaoksen keskellä - Kuvataiteilija Virve Vihijärvi haluaa annostella valokuviinsa myös toivoa

  • Mikko Ahvenainen
  • Mikko Ahvenainen
Kaarna Tiaisen alias Virve Vihijärven valokuvissa tuttu maailma on romahtanut, muttei ilman toivoa. Kaarna Tiaisen alias Virve Vihijärven valokuvissa tuttu maailma on romahtanut, muttei ilman toivoa.
Taiteilijanimellä Kaarna Tiainen työskentelevän lieksalaisen kuvataiteilija Virve Vihijärven Galleria Varasjoessa esillä olevan Kas metsämökin ikkuna -näyttelyn valokuvat tasapainoilevat unen ja totuuden rajamailla.

Vihijärven valokuvasarjassa nuori ihminen on sijoitettu dystooppiseen maailmaan, jossa tuttu ja turvallinen on romahtanut, ja jäljellä entisestä ovat enää muistot raunioineen, joiden keskellä henkilö yrittää löytää hauraita selviytymiskeinoja.

Vihijärven mukaan kyse voi olla myös henkilökohtaisesta minuuden etsimisestä, kaaoksesta josta pitää selvitä läpi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Olen varmaan ollut itsekin elämässä sellainen ahtaista paikoista selviytyjä, ja ehkä siinä on osasyy siihen, miksi piilotajunnasta nousee näitä selviytymiseen liittyviä kuvia, Vihijärvi kertoo.

Valokuvaajana Vihijärvi astuu mieluusti aurinkoisen kauniista pikkunätistä maisemasta kadun varjoisammalle puolelle, mökin likaiseen nurkkaan. Kuvakulma ei kuitenkaan ole pelkästään rujo ja rähjäinen.

- Tavallaan haluan, että kuvissa on aina mukana myös toivoa, vaikka kuinka olemattomantuntuista tahansa, mutta silti mahdollisuus ulospääsyyn. Tämäkin on kuvitelma sellaisesta vähän lempeämmästä dystopiasta, jossa joku kumminkin edelleen pärjää, Vihijärvi selittää.

Vihijärven näyttelyssä toivo pilkistää esimerkiksi värikkäinä esineinä nuhjun keskellä.

- Värit ovat minulle aivan hurjan tärkeä asia niin elämässä kuin valokuvauksessa. Juuri niillä voi viestiä paljon.

Taiteilijana Vihijärveä kiehtoo matkan tekeminen: joko omaan sisimpään tai eräänlaiseen näkymättömään maailmaan.

- Luontonäkymät, kuten kasvit, puutarhat ja metsä ovat myös viehättäviä elementtejä joihin aina palaan. Viime aikoina minua ovat ruvenneet viehättämään myös lavastetut kuvat.

Vihijärven mielestä kuva on kuin musiikki, joka voi sujahtaa suoraan ihmisen sisään.

- Ihminen rakentelee kaikenlaisia suojauksia eivätkä sanat mene välttämättä perille, mutta musiikki ja kuva voivat, jos sattuu sopivasti kohdalle.

- Toivon, että nämä kuvat toimisivat juuri niin, että ne koskettaisivat katsojan piilotajuntaa, jotain kohtaa siellä ja saisivat katsojan prosessoimaan asiaa, kipeääkin. Toisin sanoen kuva on minulle tapa saada yhteys toisiin ihmisiin, Vihijärvi kertoo.

Kaarna Tiaisen valokuvanäyttely Kas metsämökin ikkuna on esillä Galleria Varasjoessa (Varasjoenkatu 5) 30. syyskuuta asti.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa