Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Kulttuuri

Kirja-arvio: Riverball ja Lassi Hurskainen pääsivät jalkapallosarjakuvaan

  • Heikki Arppi
  • Kuvakaappaus sarjakuvasta

Suomen Palloliiton lähes tuhanteen jäsenseuraan kuuluu yli 140 000 rekisteröityä pelaajaa. Joka viikko noin puoli miljoonaa suomalaista on tekemisissä jalkapallon kanssa.

Palloliitto täytti tänä vuonna komeat 111 vuotta. Sitä juhlistaa Pauli Kallion käsikirjoittama ja Pentti Otsamon piirtämä sarjakuvakirja Huuhkajia ja Helmareita, joka käsittelee suomalaisen jalkapallon lähihistoriaa rakkaudella ja asiantuntemuksella.

Esipuheen kirjaan on kirjoittanut futistohtori Sami Kolamo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Juhlakirjan 11 tarinaa kertovat muun muassa huuhkajan vierailusta Olympiastadionille, Gijonin ihmeestä, naisten EM-kotikisoista, IFK Mariehamnin yllätysmestaruudesta ja Tinja-Riikka Korpelan saavutuksista Bayern Münchenissä.

Mukaan mahtuu myös Suomen cupin ottelu vuodelta 2012, kun Valkeakosken Haka vieraili Joensuun Koillispuiston kentällä rökittämässä Riverballia.

Pallojönglööri Lassi Hurskainen pelasi Riverballin maalissa ja saa piirroksissa ansaitsemansa huomion.

Kirjan päähenkilöinä nähdään myös takavuosien maajoukkuetähdet Jari Litmanen, Jussi Jääskeläinen ja Hannu Tihinen, sekä nykyhuipuista Teemu Pukki.

Sivuilla myös Roy Hodgson, Mixu Paatelainen, Markku Kanerva ja Marianne Miettinen jakavat valmennuksellista viisauttaan.

Vaikka kaikkia hahmoja (Lassi Hurskainenkin näyttää vieraalta) ei täysin tunnistakaan, on kirja futiksen ystäville lukemisen arvoinen.

Tarinoiden käänteet seuraavat mahdollisimman tarkkaan todellisia tapahtumia, mutta jokaisessa sarjassa vilahtaa hahmoja, jotka ovat tuttuja Kallion ja Otsamon FC Palloseura -sarjakuvasta.

Pauli Kallio & Pentti Otsamo - Huuhkajia ja Helmareita. Suuri Kurpitsa 2018. 56 s.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa