Perjantai, 22.3.2019 
Vihtori
Kulttuuri

Somero-lehti: Rauli Badding Somerjoen suosikkikappale Kuihtuu kesäinen maa on plagiaatti

  • Suonna Kononen

Suomalaisen kevyen musiikin aarteistosta on paljastunut plagiointitapaus. Rauli Badding Somerjoen säveltämäksi ja hänen naisystävänsä Pirkko-Liisa Vakkurin sanoittamaksi tähän asti merkitty Kuihtuu kesäinen maa on alun perin unkarilainen iskelmä.

Asiasta kertoo 6. marraskuuta ilmestynyt Somero-paikallislehti, jossa on aiheesta kriitikko ja Badding-tuntija, sanomalehti Karjalaisen pitkäaikaisena avustajana tunnetun Eija Komun artikkeli.

Alkuperäisesitys Minden ember boldog akar lenni löytyy helposti YouTube-palvelusta unkarilaisen laulajattaren Teri Harangozón esityksenä. Kappaleen ensilevytys on vuodelta 1966, ja Wikipedian mukaan Harangozó sai levytyksestä Unkarin ensimmäisen kultalevyn. Somerjoki on lainannut Attila Dobosille ja Sandor Halmágyille single-etiketissä kreditoidun kappaleen melodian lähes täydellisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Unkarilaiskappaleen Somero-lehti suomentaa muotoon Kaikki haluavat olla onnellisia. Kuihtuu kesäisen maan lailla kappaleen teksti puhuu yksinäisyydestä ja syksyn surullisuudesta.

Kuihtuu kesäinen maa -kappaleen Somerjoki julkaisi ensin singellä vuonna 1981 ja Ikkunaprinsessa-albumilla 1982. Keikkaohjelmistossa se oli ollut jo aiemmin, sävellys on mahdollisesti jo 60-luvulta. Koskettavaa ja herkkävireistä kappaletta on pidetty yhtenä Somerjoen taiteellisena huippuna.

Somero-lehti kertoo, että plagiointiasia alkoi selvitä, kun Rauli Badding Somerjoesta kirjan tehnyt Jukka Rajala sai lokakuussa yhteydenoton Oulusta. Unkarilaista popmusiikkia harrastava Jouko Heikkala oli törmännyt sattumalta Teri Harangozón kappaleeseen.

Badding kävi Unkarissa kahdesti, syyskesällä 1975 ja kesällä 1981, Jukka Rajala kertoo Somero-lehdelle.

Asiasta uutisoi Somero-lehti.

Kuuntele Teri Harangozón kappale YouTubesta tästä:

Kuuntele Rauli Badding Somerjoen kappale YouTubesta tästä:

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa