Maanantai, 27.5.2019 
Ritva
Kulttuuri

Taidemuseon intendentti halusi toteuttaa videomäppäysteoksen - museon seinä heräsi eloon

  • Anni Kuittinen
  • Juha Inkinen

Joensuun taidemuseon seinä heräsi henkiin pimeässä sunnuntai-illassa, kun kahdeksan minuutin mittainen NÄKY-taideteos heijastettiin sen seinään ensimmäistä kertaa. Taideteos kiinnosti, sillä heti sunnuntaina sitä saapui katsomaan Siniselle virralle parisen sataa henkeä.

3D-videomapping-tekniikalla toteutettu teos toi taidemuseon ulkoseinään nähtäville sen, mitä museo kätkee sisäänsä: teoksessa kuljettiin antiikin Kreikasta Kiinan ja kristillisen taiteen kautta moderniin maalaustaiteeseen.

Kyseessä on taidemuseon tilaama teos, jonka on ideoinut Joensuun taidemuseon intendentti Ulla Pennanen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Minulta kysyttiin, että mitä haluaisin vielä tehdä, ennen kuin jätän nämä hommat, hän kertoo teoksen taustaksi.

Pennasta on kaivanut se, että moni mieltää taidemuseon rakennuksen Joensuussa edelleen vanhaksi lyseoksi. Nyt seinään heijastettava, takuulla jokaisen ohikulkijan huomion herättävä taideteos alleviivaakin samalla museorakennusta. Teoksessa museon maalauksia näytti esimerkiksi liukuvan suoraan kohti Sinistä virtaa taidemuseon ikkunoista.

Neljän hengen työryhmä, Jaana Partanen, Heikki Lamusuo, Hannu Hoffrén ja Tommi Toivonen valmistivat projektia vuoden ajan. Aivan koko museon yli 5 000 kappaleen kokoelmaan taiteilijatyöpari Partanen-Lamusuo ei sentään tutustunut, mutta paljon kokoelmaa käytiin läpi.

- Käsikirjoittamisessa oli työtä. Miten saa yhdistettyä niin eri aikakausia, arkkitehti Heikki Lamusuo toteaa.

Suomessa ei ole vielä paljoa nähty vastaavia videomäppäysteoksia, vaan Pennasen mukaan NÄKY on maan ensimmäisten joukossa.

- Toivoisin, että tämä yleistyisi Suomessa. Täällä on kuitenkin osaamista ja tekniikkaa, Jaana Partanen toivoi.

Helmikuussa NÄKY saa jatkoa museon sisällä järjestettävästä TÄKY:stä, Pennanen paljastaa.

NÄKY näytetään kerran päivässä ensi sunnuntaihin asti. Maanantaista torstaihin näytös on kello 16, perjantaina kello 18, lauantaina 15.30 ja sunnuntaina joulunavauksen yhteydessä kello 16.50.

Videomappays04Karjalainen20181119 Kuopiolaiset Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuosta valmistivat NÄKY-teoksen.

Päivitetty klo 22.57: Työryhmän jäsen on Tommi Toivonen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa