Maanantai, 27.5.2019 
Ritva
Kulttuuri

Paperimaailmat toivat lastenkulttuurin valtionpalkinnon Aapo Revolle

  • STT
Nukketeatteritaiteilija Aapo Repo esitteli tänään marionetti-nukke-esitystä valtionpalkinnon jakotilaisuudessa Helsingissä.  LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN Nukketeatteritaiteilija Aapo Repo esitteli tänään marionetti-nukke-esitystä valtionpalkinnon jakotilaisuudessa Helsingissä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Lastenkulttuurin valtionpalkinto on myönnetty nukketeatteritaiteilija Aapo Revolle. Palkinnon arvo on 30  000 euroa, ja sen myönsi Taiteen edistämiskeskus.

Mikkeliläinen Repo on vuonna 1977 syntynyt kansainvälinen taiteen ammattilainen. Hän perusti oman yhden miehen nukketeatterin Reaktorin vuonna 2007. Repo ideoi, käsikirjoittaa, ohjaa, näyttelee ja leikkii esityksissään. Hän myös lavastaa sekä luo rekvisiitat valoineen ja äänineen.

Vuonna 2014 Repo liittyi tanskalais-irlantilaiseen Teater Refleksion -ryhmään, joka on kiertänyt esiintymässä lähes joka mantereella. Viimeksi ryhmä esiintyi Yhdysvalloissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taiteen edistämiskeskus perustelee palkintoa sillä, että Repo pystyy loihtimaan paperista kokonaisia, käsinkosketeltavia maailmoja. Hänen seurassaan lapset ja vähän vanhemmatkin voivat matkata aarresaarelta peikkoprinsessan maailmaan unohtamatta siilin talvea. Revon leikkimaailmaa kehutaan myös siitä, että se on turvallinen kaikkein pienimmillekin katsojille.

Tänä vuonna vain yksi palkinto

Lastenkulttuurin valtionpalkinto on Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä tunnustus, joka annetaan kolmen viime vuoden aikana tehdystä lastenkulttuurityöstä. Palkinnon voi saada myös taiteilija, joka on toiminut pitkään ja ansiokkaasti lastenkulttuurin hyväksi.

Tänä vuonna palkintoja jaetaan vain yksi. Taiteen edistämiskeskuksen johtajan Paula Tuovisen mukaan tällä korostetaan palkinnon vaikuttavuutta ja kannustavaa merkitystä saajalleen.

Viime vuonna Lastenkulttuurin valtionpalkinnon saavat Tatu ja Patu -kirjojen kirjailijat ja kuvittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen sekä lasten- ja nuortenkirjailija Kalle Veirto.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa