Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Kulttuuri

Pohjois-Karjalan kulttuuriteko -palkinto Nurmekseen kuvataiteilija Antti Hakkaraiselle - "Minulla ei ole koskaan ollut varasuunnitelmaa"

  • Suonna Kononen
  • Jarno Artika

Luokkahuone Nurmesjärven vanhalla koululla Puu-Nurmeksen laidassa. Alumiinipaperilla päällystetyt ikkunat kertovat uudesta käytöstä.

– Kuumuu kesällä muuten saunaksi, kun aurinko paistaa suoraan, kertoo Antti Hakkarainen.

Kuusi vuotta koulunjälkeistä jatkoelämää ateljeena elänyt luokka on sikseenkin siistissä kunnossa. Nurkissa on nipuissa kehystettyjä taideteoksia kuplamuoviin käärittynä. Seinillä taiteilijan opiskeluaikaisia töitä, lähinnä muotokuvaharjoituksia ja luonnossa maalattuja maisemaluonnoksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Kävin viime vuonna road tripillä Norjassa, muun muassa sieltä on luonnoksia. Kävin minä Etelä-Amerikassakin, Argentiinassa ja Chilessä, mutta niissä en luonnostellut. Enemmän hain jotain tuonne sisimpään...

Maalaustelineessä on valmistumassa seuraava maisemamaalaus, kuulemma Repoveden kansallispuistosta.

– Osallistun kesällä Repovesi-aiheiseen ryhmänäyttelyyn, sinne on menossa nelisen maalausta, Hakkarainen selvittelee rauhallisella puheenparrellaan.

Mikäpä täällä on kuvataiteilijan työskennellessä, jos välillä pääsee inspiroitumaan ja luonnostelemaan muihinkin maisemiin. Antti Hakkarainen toteuttaa kuvataiteilijan kutsumustaan lapsuutensa kotikaupungissaan Nurmeksessa, potkii etelään vievää akanvirtaa vastaan.

Karjalaisen iskuryhmä tässä nyt vain häiritsee taiteilijan rauhaa – pitäisi ojentaa järjestyksessään toinen Pohjois-Karjalan kulttuuriteko -palkinto, Veikko Myllerin Veikkonen-patsas, ja pitää pieni puhe seuraavaan tyyliin.

Pohjois-Karjalan kulttuuriteko perustettiin Karjalaisessa vuonna 2017. Tammikuussa 2018 se luovutettiin ensimmäisen kerran Joensuun kaupunginteatterin Täällä Pohjantähden alla -dramatisoinnille.

Palkinto ei ole urapalkinto, vaan annetaan pohjoiskarjalaisesta kuluvana vuonna korkeatasoisesti toteutetusta kulttuuriteosta tai -projektista. Tällä kertaa raati on päätynyt Antti Hakkaraiseen, joka esittäytyi kesällä 2018 Mäntyharjulla Taidekeskus Salmelan vuoden nuorena taiteilijana. Se on suomalaiselle kuvataiteilijalle hyvä saavutus.

Päätöksen tehneessä raadissa ovat istuneet väitöskirjatutkija ja Karjalaisen kulttuurisivuilta tuttu toimittaja Sanna Jääskeläinen, teatteri-ilmaisun ohjaaja ja kuva-artesaani Anneli Mahlamäki sekä kuvataiteilija Heidi Vasara. Karjalaisen kulttuuritoimitusta edustivat raadin puheenjohtajana esimies Kimmo Nevalainen ja sihteerinä kulttuuritoimittaja Suonna Kononen.

Ja tässä niitä perusteluja. Antti Hakkarainen on jonkin uuden kynnyksellä, toinen jalka perinteissä, toinen ottamassa löytöretkeilijän askelta tuntemattomaan. Maisemamaalaus, jossa elää karelianististen mestareiden henki, kehystyy Hakkaraisen töissä abstrakteilla, graffitiin ja urbaaniin katutaiteeseen viittaavilla nykyaikaviitteillä.

Vaikka ajan virta vie nuoria kuvataiteilijoita etelän kasvukeskuksiin, Pohjois-Karjalan maisemassa on edelleen ammennettavaa sellaiselle, joka osaa maiseman arvon nähdä. Ympäristötietoisuuden ja -keskustelun koko ajan lisääntyessä Antti Hakkaraisen kaltaisille kuvataiteilijoille on vahva tilaus.

sisapaa-Antti-Hakkarainen1Karjalainen20190106

Veikkonen jää ateljeeseen. Haastattelua siirrytään tekemään Nurmeshovin lounaalle.

– Palkinto tulee hyvään hetkeen, sanoo Antti Hakkarainen.

– Salmelan kesästä on jo hetki aikaa ja uusien töiden teko on alkamassa. Salmelan jälkeen oli takki tyhjänä. Sitä näyttelyä edelsi intensiivinen työskentely. Kovin montaa työtä Salmelasta ei tullut takaisin, sain melkein kaikki myytyä. Minulla on nyt tilanne, että pystyn kehittelemään uutta ilman painetta seuraavasta tulossa olevasta näyttelystä. Ei ole aikataulua, vaan vapauttava tunnelma. Uuden alku... Tekee mieli maalata.

– Taiteilijan työhön liittyy hyviä ja huonoja yllätyksiä. On hyviä, niin kuin tänään, mutta myös epävarmuutta toimeentulosta, siitä, saako töitään ihmisten ilmoille esille. Ei auta kuin uskoa omaan tekemiseen.

Oliko Hakkaraisella plan B:tä, eli varasuunnitelmaa?

– Ei ole ollut koskaan. Ellei nyt opetustöitä lasketa. Teen niitä jonkin verran, niistä saa säännöllisempää tuloa ja vähän sosiaalisuutta tähän yksinäiseen puurtamiseen. Vedän joitakin kansalaisopiston viikonloppukursseja ja taideleirejä vuodessaan.

sisa3-Antti-HakkarainenKarjalainen20190106

Mitä maalaaminen on Antti Hakkaraiselle?

– Lainaisinko nyt vaikka Albert Edelfeltin aikalaista ruotsalaista Anders Zornia. Hän kuvaili maalaamista ongelmanratkaisuna. Siinä on oma totuutensa.

– Jos koen, etten ole päässyt lopputulokseen toivomallani tavalla, saatan pitää teosta muita epäonnistuneempana, vaikka siinä katsojan silmin ei vikaa olisikaan. Tällöin teoksesta luopuminen on helpompaa... Vastaavasti joskus teoksista on haikea luopua...

SIS2-Kun-vain-katseella-voi-kerata-auringon-pudottamat-sateetKarjalainen20190106 Antti Hakkarainen: Kun vain katseella voi kerätä auringon pudottamat säteet. Öljyväri, 2018.

Maalaatko impressiota vai dokumenttia maisemasta? Hetken valaistusta vai idealisoitua toivetta?

– Nämä kaikki ovat asioita, jotka pitää tapauskohtaisesti ratkaista. Minua kiinnostavat kontrastit – luonnosmainen rentous ja kurinalainen realismi, tiukka ilmaisu ja ilmaisunvapaus.

– Repin-instituutin koulutus oli minulle tärkeää, mennä ulos, maalata suoraan havainnosta. Oli vaativat opettajat, ei sanottu ”ihan hyvä”, vaan ”ei todellakaan näin”. Kaipasin sitä, että minulle sanotaan, mikä minun tekemisessäni mättää.

Näiltä pohjilta kohti tulevia ongelmanratkaisuja.

Kuvataiteilija: Antti Hakkarainen

Syntynyt Nurmeksessa vuonna 1985.

Kuvataiteilijaksi Lahden amk:n Taideinstituutista 2010. Opintoja Repin Instituutin kuvataidekoulutuksessa Kotkassa.

Palasi Etelä-Suomessa seitsemän vuotta opiskeltuaan Nurmekseen 2012, jossa asuu ja työskentelee.

Tuotannon pääosassa modernit maisemaalaukset.

Mäntyharjun Taidekeskus Salmelan vuoden nuori taiteilija 2018.

Parhaillaan KKES:n yksivuotisella työskentelyapurahalla.

sisa2-Antti-HakkarainenKarjalainen20190106

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa