Tiistai, 27.10.2020 
Hellä, Helli
Kulttuuri

Huippunäyttely liikemies Kyösti Kakkosen kokoelmista kiertää nyt Japanissa

  • Jani Leinonen
  • Marko Puumalainen
Kyösti Kakkosen kotona Joensuussa on mittava taidekokoelma. Kyösti Kakkosen kotona Joensuussa on mittava taidekokoelma.

Laajin ja laadukkain koskaan Japanissa nähty suomalaisen keramiikkataiteen katselmus kiertää parhaillaan viidessä eri museossa. Power of Ceramics -nimellä kulkeva näyttely sisältää 121 uniikkiteosta sekä valikoiman edustavinta käyttötavaraa.

Uniikkiesineet on valikoitu joensuulaisen liikemiehen Kyösti Kakkosen kuuluisasta kokoelmasta. Power of Ceramics -näyttelyn kuraattorina on dosentti Harri Kalha, jonka käsialaa on myös näyttelyn yhteydessä julkaistun kirjan pääartikkeli. Näyttelykierron on organisoinut Hiroko Sakamuran johtama S2 Corporation.

Suomalainen taidekeramiikka on yllättänyt japanilaiset, joiden tuntemus on tähän asti rajoittunut lähinnä käyttöesineistöön, kerrotaan Kakkonen-yhtiöiden tiedotteessa. Suurimmiksi suosikeiksi ovat odotetusti nousseet Rut Bryk ja Birger Kaipiainen, joita Japanissa fanitetaan nyt intohimoisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viidessä laatumuseossa kiertävä näyttelyprojekti on jo ehtinyt taipaleensa loppupuoliskolle. Näyttely avautui keväällä 2018 Ibarakin perinteikkäällä keramiikka-alueella toimivassa keramiikkataiteen museossa, nähtiin sen jälkeen Tokion Meguron taidemuseossa ja sitten Gifun modernin keramiikkataiteen museossa.

Seuraavaksi näyttely avautuu Yamaguchin Uragami-taidemuseossa, mistä se päätyy lopulta Osakaan, jossa näyttelypaikkana on maineikas Itä-Aasialaisen keramiikan museo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi