Tulosta tämä sivu
Kuvataide

Kesäisiä päiviä, kalavaleita ja juoppojen örinää

Kumpi voittaa, ihminen vai luonto? Kumpi voittaa, ihminen vai luonto?

Lauri Leppänen: Antin ahven
Vapaudenpuisto

Lauri Leppäsen (1895–1977) tekemä Antin ahven -suihkulähdeveistos Vapaudenpuistossa on seitsemän Joensuun seudun vanhimman yrityksen satavuotislahja Joensuun kaupungille.

Aiheensa teos on paljastustilaisuudessa pidetyn juhlapuheen mukaan saanut joensuulaisten kansanmiesten ja poliittisten päättäjien kalastusinnokkuudesta.

Vaikka joensuulaiset olisivat kuinka kovia kalamiehiä ja -naisia tahansa, on taiteilija Leppäsen kalavale melko roima.

Antti painii veistoksessa nimittäin itsensä kokoisen ahvenen kanssa.

Vaikka ajateltaisiin, että poika olisi vasta kolmevuotias, olisi hänellä painoa vähintään 10 kiloa tai enemmänkin, sen verran hyvin syöneen näköinen Antti on. Suomen suurin ahven painaa puolestaan vain 2,87 kiloa, jos uskomme kalasaalis.com-internetsivustoa. Ja miksipä emme uskoisi.

Kalavale on siis noin viisinkertainen.

Humoristinen, veikeä ja sadunomainen veistos onkin virkistävä poikkeus Lauri Leppäsen tuotannossa. Pääosa hänen julkisista teoksistaan on sota- ja hautamuistomerkkejä ja poliittisia muistomerkkejä.

Leppäsen tyyli on yleensä realistinen, yli-isänmaallinen ja vakava. Hänen tunnetuin veistoksensa on Eino Leinon muistopatsas Helsingissä.

Eetosta ja paatosta.

Leikkisä Antin ahven poikkeaa tässä kirjaimellisestikin haudanvakavassa tuotannossa edukseen, vaikka pojan mittasuhteet eivät aivan tarkkoja olekaan.

Suomen vanhin

Toki Lauri Leppänen oli sarallaan arvostettu ja pätevä tekijä. Hän sai myöhään alkaneen kuvanveistäjän uransa aikana Pro Finlandian, Pyhän Olavin ritarikunnan kunniamerkin ja professorin arvon.

Antin ahven on tiettävästi Leppäsen vanhin Suomessa oleva julkinen veistos, sillä Leppäsen Uukuniemelle vuonna 1937 toteuttama taistelumuistomerkki jäi rajaan taa ja tuhoutui.

Saksasta löytyy puolestaan Leppäsen Jääkärimuistomerkki vuodelta 1939, eli kymmenen vuotta ennen kuin Joensuun teos paljastettiin.

Leppäsen ura käynnistyi kunnolla vasta 50-luvulla. Ehkäpä Anttimme olikin avaimena uusiin tilauksiin.

Paraatipaikalla

Antin ahven on mainio veistos ja sopii hyvin Vapaudenpuistoon. Se muodostaa hyvän parin puiston toiselle pronssiveistokselle, Yrjö LiipolanVapaudenpatsaalle.

Aurinkoisena päivänä Antin ahvenen vedenpulputus on rauhoittavaa kuultavaa ja pikkupojan paini jättiläismäisen kalan kanssa saa suupielet nousemaan hymyyn.

Taidenautintoa varjostaa kuitenkin aivan pikkíriikkisen puistonpenkeiltä kuuluva matala mörinä.

Mitä kauniimpi päivä, sen varmemmin myös rantojen miehet kokoontuvat puistoon kertomaan kalavaleita ja nauttimaan virvokkeista ja toivottavasti myös taiteesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi