Torstai, 2.7.2020 
Mari, Maria, Marika
Kuvataide

Ahdin allas kuivui, kalat jäivät kainaloon

  • Olli Sorjonen
Suomalaisesta mytologiasta tuttu Ahti napottaa Tikkarinteellä. Suomalaisesta mytologiasta tuttu Ahti napottaa Tikkarinteellä.

Denis Prasolov: Ahti
Ammattikorkeakoulun piha, Tikkarinne 9.

Surullinen on Ahdin kohtalo Tikkarinteellä. Remontti riehuu ympärillä, vesiallas on kuiva kuin Sahara ja teoksen ympäristö päästetty näivettymään.

Ahti on venäläisen Denis Prasolovin opinnäytetyö Pietarin taide- ja muotoiluinstituuttiin. Prasolov opiskeli vaihto-oppilaana Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun kuvataiteen ja muotoilun koulutusohjelmassa, siksi teos löytyy Joensuusta, parhaillaan remontin alla olevan Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun Tikkarinteen yksikön pihalta.

Vuonna 1997 veistetyn teoksen materiaali on Varpaisjärven mustaa diabaasikiveä. Teos onkin jykevä ja massiivinen. Prasolov on jättänyt Ahtinsa hyvin arkaaiseksi, ja veistoksen massat ovat suuria. Esiin ei ole veistetty liiemmin yksityiskohtia, vaan Ahti on jätetty möhkälemäiseksi kokonaisuudeksi.

Tällaisen Ahdin voisi kuvitella nousevan ylös syysmyrskyisestä Perämerestä, ei auringossa kylpevästä Ilosaaren laguunista.

Ahdiksi hahmon tunnistaa parrasta ja kainaloissa olevista kaloista, jotka kuitenkin rikkovat teoksen tunnelmaa tahattoman koomiikan suuntaan. Istuva Ahti on sommitelmaltaan pysähtynyt ja jopa kömpelö, mutta toisaalta toteemimainen ja rauhallinen.

Täyttä kuvaa Ahdin valtakunnasta ei nykyisellään saa, sillä sen alla oleva allas on tyhjä ja ympäristö muutenkin retuperällä, toivottavasti vain käynnissä olevan remontin vuoksi.

Yleisemmällä tasolla voidaan kysyä, että miksi Joensuussa ei pidetä huolta julkisesta taiteesta?

Rahaahan se tietysti vaatisi, mutta on se surullista laulaa sama laulu jokaisen teoskritiikin kohdalla: julkista taidetta ei tunnuta liiemmin arvostettavan.

Auta armias, jos betonisen sähkökeskuksen seinään ilmestyy graffiti, se kyllä poistetaan alta aika yksikön ja kustannuksia säästämättä pilaamasta kaupunkikuvaamme nuorisohapatuksilla, mutta taideteosten annetaan tehdä hidasta kuolemaa ympäri kaupunkia aivan rauhassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi