Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Kulttuuri

Potkua riittää

  • Eija Komu

Outi Juurikainen: Kohti maalia, Oskari. Kuvitus Tiia Vajanto, Kustannuskynnys 2011, 80 s.

Sanataidevaikuttaja ja lastenkulttuuriaktivisti Outi Juurikainen on saanut toiminnastaan muun muassa Onnimanni-palkinnon. Kohti maalia, Oskari on täynnä sähäkkää tekemisen meininkiä.

Seitsenvuotias Oskari Lintunen tietää, miltä tuntuu, kun ”maailma potki Oskaria mutta Oskari ei saanut potkia jalkapalloa”. Sen sijaan tarjolla on viulunvingutusta soittotunneilla ja hermostuttava murrosikäinen isosisko, joka on niin hapannaamainen, että muistuttaa ”kävelevää piimää”. Vanhemmatkin ovat muusikkoudestaan huolimatta välillä melkoisia kalkkiksia.

Jalkapallon aika tulee vielä. Valmentaja on parrakas ja niin pitkätukkainen, että ”tukka auki se menisi ihan hevilaulajasta”. Oskari huomaa pian, ettei kaikki suju niin kuin hän on haaveillut. Ensimmäinen peli aiheuttaa suoranaista turhautumista. Silloin viulun kitkuttaminen alkaa taas vetää puoleensa.

Outi Juurikainen näyttää sormella osoittelematta, että pitkäjännitteinen harjoittelu ja pettymyksen sietäminen ovat välttämättömiä, jotta onnistumisen elämys pääsisi syntymään. Kun Oskari tekee maalin harjoituksissa, koko maailma valostuu, ja siskokin alkaa näyttää inhimilliseltä.

Ilmeikäs kieli pitää vauhtia yllä, ja potkua riittää. Monimutkaisemmat sanat on tavutettu. Oskarin vaiheista lukisi mielellään jatkossakin.

Tiia Vajannon kuvitus on tyypittelevää. Pölkkykirjaimin kirjoitetut harjoitusohjelma ja joukkuesäännöt on lomitettu hauskasti teokseen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa