Torstai, 21.11.2019 
Hilma
Kulttuuri

Euroviisujen finalistit selvillä – koko kisan voittajasuosikit odotetusti jatkoon

  • STT
Euroviisujen viimeiset finaalipaikat on jaettu. Toisesta semifinaalista menivät jatkoon Pohjois-Makedonia, Hollanti, Albania, Ruotsi, Venäjä, Azerbaidzan, Tanska, Norja, Sveitsi ja Malta.

Laulukilpailun voittaja selviää lauantaina finaalissa. Nyt jatkoon edennyt Hollannin viisuedustaja Duncan Laurence on keikkunut vedonlyöntitoimistojen voittajasuosikkina jo pitkään.

–  En voi sanoin kuvailla, miten suuri kunnianosoitus se on, että ihmiset haluavat nähdä minun voittavan. Se on hienointa, mitä voi odottaa osallistuessaan Euroviisuihin, Laurence kommentoi ennakkosuosikin asemaa pressitilaisuudessa semifinaalin jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruotsin ja Venäjän uskotaan myös olevan mukana kärkikahinoissa. Ruotsin John Lundvikilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa, aikooko hän hankkia Ruotsille jälleen yhden viisuvoiton.

–  Uskon kaikkien täällä tähtäävän voittoon, koska tämä on kilpailu, Lundvik sanoi.

Viisuviikolla voittajaveikkauksissa on kavunnut ylöspäin Australia, joka meni jatkoon tiistain ensimmäisestä semifinaalista. Australian viisuedustajan Kate Miller-Heidken esittämän kappaleen lisäksi maan esitys on herättänyt paljon huomiota. Miller-Heidke laulaa kappaleen keikkuen samalla noin kolmimetrisen tangon päässä.

Myös tiistaina finaaliin edenneen Islannin Hatarin kappale ja esitys ovat saaneet paljon huomiota. Yhtyeen kappale kertoo siitä, kuinka viha hallitsee. Yhtyeen jäsenet ovat kritisoineet Israelia muun muassa miehityspolitiikasta ja propagandasta. Vedonlyöntitoimistot veikkaavat Islannin sijoittuvan kymmenen kärkeen.

Finaalissa lavalle nousee 26 maata

Lauantain finaalissa voitosta kisaavat molemmista semifinaaleista jatkoon päässeet 20 maata, sekä viisi isoa rahoittajamaata eli Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Britannia. Finaalissa nähdään myös viisujen tämän vuoden isäntämaa Israel. Näin ollen lauantaina voitosta kisaa yhteensä 26 maata.

Esityksille pisteitä antavat kansainväliset ammattilaisraadit ja yleisö. Sekä raatien että katsojien äänet ovat painoarvoltaan 50 prosenttia lopputuloksesta.

Yle kertoi torstaina muun muassa Twitterissä, että näyttelijä ja koomikko Christoffer Strandberg kertoo Suomen ammattilaisraadin pisteet lauantaina. Sen jälkeen koko Euroopan yleisöäänet kerrotaan siten, että ensimmäisenä julkistetaan vähiten ääniä saanut kappale ja eniten yleisöääniä saanut kappale kerrotaan viimeisenä.

Madonnan esiintyminen varmistui

Israelin yleisradioyhtiö Kan varmisti torstaina, että popin supertähti Madonna esiintyy viisufinaalissa. Madonna tuo tiettävästi mukanaan Tel Aviviin 135 hengen seurueen. Mukana ovat muun muassa räppäri KoVu, 40 taustalaulajaa, 25 tanssijaa ja tekniikasta vastaava tiimi.

Eurovision-sivuston mukaan Madonna esittää finaalissa kaksi kappaletta: Like A Prayer -hittikappaleen sekä uuden Future-singlensä. Verkkosivuston mukaan Madonna esittää Like A Prayer -kappaleen yhdessä 35-henkisen kuoron kanssa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa