Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Kulttuuri

Euroviisufinaalissa viimeiseksi jääneen Britannian pistesaalis kuihtui entisestään – raatipisteisiin oli tullut virhe

  • STT
Euroviisujen asiantuntijaraatien viisufinaalissa julkistettuja pisteitä on jouduttu korjaamaan hieman lauantaista, kertoo Euroopan yleisradiounioni EBU. Tel Avivin viisujen tulos ei kuitenkaan muuttunut olennaisesti, sillä laulukilpailun kärkinelikko on yhä sama ja Hollannin Duncan Laurence pysyy kisan voittajana.

Esimerkiksi Britannialle uudelleenlasku ei liene ollut miellyttävä uutinen, sillä finaalissa viimeiseksi jääneen maan pisteet laskivat entisestään. Alun perin maa sai 16 pistettä, ja saldo laski nyt 11 pisteeseen.

Vääriin pisteisiin johtanut tilanne sai alkunsa, kun Valko-Venäjän raadin jäsenet kertoivat suosikkejaan ennen viisufinaalia. Raatien äänestystietojen kertominen ennen viisufinaalia on kielletty, ja näin ollen EBU hylkäsi Valko-Venäjän raadin pisteet finaalista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

EBU kertoi Valko-Venäjän raadin pisteiden määräytyvän laskennallisilla "yhdistelmäpisteillä". Nyt on paljastunut, että nuo pisteet olivat virheelliset.

–  EBU vahvistaa, että inhimillisen virheen johdosta vääriä tuloksia käytettiin. Tällä ei ole vaikutusta yleisöääniin, voittajaan tai kärkinelikkoon, EBU kertoi tiedotteessa.

Suomen viisuedustajan Daruden eli Ville Virtasen viisutaival katkesi jo ensimmäiseen semifinaaliin, jonka viimeiselle sijalle Suomi jäi 23 pisteellä. Semifinaalien pisteitä tarkastellessa Suomi jäi kolmanneksi viimeiseksi, sillä toisessa semifinaalissa esiintyneet Itävalta ja Irlanti saivat vielä vähemmän pisteitä: Itävalta 21 pistettä ja Irlanti 16 pistettä.

Finaalissa esiintynyt Britannia kuitenkin haali kokoon semifinalistejakin pienemmän pistemäärän. Britannia on kisojen suuri rahoittajamaa ja pääsee siksi suoraan finaaliin. Finaalissa pisteistä kisasi 26 maata, kun taas semifinaaleissa 17 ja 18 maata.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi