Maanantai, 6.7.2020 
Esa, Esaias
Kulttuuri TILAAJILLE

Äänikirjat hupenevat kirjastoista, sillä kirjailijat eivät saa niistä lainauskorvauksia - "Ei tätä taidetta pelkästään minkään jumalaisen palon vallassa tehdä"

  • Riikka Mahlamäki-Kaistinen, Millamari Uotila
  • Venla Tirkkonen
"Äänikirja toimii mielestäni parhaiten sellaisina hetkinä, kun kädet tai koko ruumis on kiinni muussa mutta mieli ei. Olen kuitenkin ehdottomasti enemmän perinteisen kirjan ystävä. Pidän siitä, että voin itse hallita lukemisen rytmiä, palata taaksepäin, viipyillä tekstissä, lukea saman virkkeen monta kertaa", kirjailija Eeva Rohas sanoo. "Äänikirja toimii mielestäni parhaiten sellaisina hetkinä, kun kädet tai koko ruumis on kiinni muussa mutta mieli ei. Olen kuitenkin ehdottomasti enemmän perinteisen kirjan ystävä. Pidän siitä, että voin itse hallita lukemisen rytmiä, palata taaksepäin, viipyillä tekstissä, lukea saman virkkeen monta kertaa", kirjailija Eeva Rohas sanoo.

Kirjailijaliitto odottaa korvauskäytäntöjen muokkaantumista, mutta Otavalla ei jaksettu odottaa.

Otava poisti kesäkuussa e-äänikirjansa kirjastojen valikoimista. Liiketoimintapäällikkö Noora Al-Ani sanoi kustantamon tukevan näin kirjailijoitaan. Käytännössä Otavan päätös tarkoittaa sitä, että lainauslisenssien rauetessa viimeistään keväällä 2020 noin kolmasosa e-äänikirjatarjonnasta häipyy kuin tuhka tuuleen.

Haluatko lukea koko artikkelin?


Digitilaus 1 euroa 1kuukausi
Digi ja Kaiku 9,95e 1kk

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään tästä