Tulosta tämä sivu
Kulttuuri

Elokuvatähti Peter Fonda on kuollut – "Easy Rider kuvasi hippikulttuurin nousun, tuomitsi vallanpitäjät ja ylisti vapautta"

Näyttelijä Peter Fonda kuoli perjantaina kotonaan Los Angelesissa keuhkosyöpään liittyviin hengitysvaikeuksiin. LEHTIKUVA/AFP Näyttelijä Peter Fonda kuoli perjantaina kotonaan Los Angelesissa keuhkosyöpään liittyviin hengitysvaikeuksiin. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvaltalainen näyttelijä Peter Fonda on kuollut 79-vuotiaana, kertoi näyttelijän tiedottaja lauantaina. Fonda kuoli perjantaina kotonaan Los Angelesissa keuhkosyöpään liittyviin hengitysvaikeuksiin.

Peter Fondan näyttelijänura alkoi New Yorkissa Broadwayn näyttämöillä, mutta tunnetuksi hän tuli roolistaan vuonna 1969 julkaistussa Easy Rider -elokuvassa, jonka suomenkielinen koko nimi on Easy Rider – matkalla. Hänen lisäkseen elokuvassa näyttelivät Dennis Hopper ja Jack Nicholson. Fonda ja Hopper olivat myös mukana käsikirjoittamassa elokuvaa.

Easy Rider oli valtava menestys ja siitä tuli yksi road movie -elokuvien klassikoista. Elokuva oli Oscar-ehdokkaana parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Easy Rider kuvasi hippikulttuurin nousun, tuomitsi vallanpitäjät ja ylisti vapautta. Nämä arvot ruumiillistuivat Peter Fondassa, joka juurrutti niitä sukupolveensa, tviittasi muun muassa Mafiaveljet-elokuvassa näytellyt Ileana Douglas kuultuaan Fondan kuolemasta.

Douglasin mukaan Easy Rider synnytti pienen budjetin independent-elokuvagenren.

Jane Fonda: Veljeni lähti nauraen

Peter Fonda kuului näyttelijäsukuun. Hänen isänsä oli näyttelijä Henry Fonda, ja sisar Jane sekä tytär Bridget ovat niin ikään näyttelijöitä.

Jane Fonda kertoi lausunnossa viettäneensä veljensä viimeiset päivät tämän kanssa.

–  Minulla oli ihanaa kahdenkeskistä aikaa hänen kanssaan näinä viime päivinä. Hän lähti nauraen, sisar totesi.

Peter Fondan keskeisiin elokuviin lukeutui Easy Riderin ohella Uleen kulta (1997), joka toi hänen uransa toisen Oscar-ehdokkuuden. Tähden kiitettyjä filmirooleja olivat niin ikään Ghost Rider – aaveajaja (2006) sekä Klo 15:10 lähtö Yumaan (2007).

Viimeiset elokuvaroolinsa Fonda näytteli vuonna 2013.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi