play

Varkaus on paljon enemmän kuin läpiajokaupunki - tuore matkaopas paljastaa teollisuuskaupungin historian kerroksia

Varkauden tehtaan vesivoimalaitos ja siihen liittyvä puuhiomo kaksine vesitorneineen ovat Valter ja Ivar Thomén 1910-luvulla suunnittelemia. Vesivoimalaitos on ns. avoin patolaitos, eli rakennus itsessään toimii patona. Kansallisromanttiset vesitornit toimivat koko ruukin vesitorneina ennen kauppalan vesitornin rakentamista 1954.  - Hanna-Kaisa Melarannan kirjan kuvitusta.

Varkauden tehtaan vesivoimalaitos ja siihen liittyvä puuhiomo kaksine vesitorneineen ovat Valter ja Ivar Thomén 1910-luvulla suunnittelemia. Vesivoimalaitos on ns. avoin patolaitos, eli rakennus itsessään toimii patona. Kansallisromanttiset vesitornit toimivat koko ruukin vesitorneina ennen kauppalan vesitornin rakentamista 1954. - Hanna-Kaisa Melarannan kirjan kuvitusta. Kuva: Varkauden museon kuva-arkisto

Suonna Kononen

Pohjoiskarjalaiselle Varkaus tuppaa olemaan läpiajokaupunki. Jo pikasilmäys kertoo, että Varkaudessa on kuitenkin kiinnostavia haukkapaloja useamman Severin noutopöytää pidemmän pysähdyksen tarpeiksi. Siis jos arkkitehtuuri ja rakennusperintö kiinnostavat.