Lauantai, 19.10.2019 
Uljas
Kulttuuri

Aleksis Kiven päivää vietetään suomalaisen kirjallisuuden kunniaksi

  • STT
Aleksis Kiveä pidetään suomalaisen kirjallisuuden isänä. Lehtikuva / Jussi Helttunen Aleksis Kiveä pidetään suomalaisen kirjallisuuden isänä. Lehtikuva / Jussi Helttunen
Tänään nostetaan liput salkoon Aleksis Kiven syntymäpäivän ja suomalaisen kirjallisuuden kunniaksi. Kirjailijan tuotantoon kuuluu tiettävästi ainakin 20 teosta.

Kiven tunnetuin teos on Seitsemän veljestä vuodelta 1870. Hänen näytelmänsä Nummisuutarit sai vuonna 1865 valtionpalkinnon. Kiveä kutsutaankin suomalaisen kirjallisuuden isäksi. Hänen on sanottu olleen ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija. Aluksi hän kirjoitti ruotsiksi.

Kivi, alkuperäiseltä nimeltään Alexis Stenvall, kuoli vain 38-vuotiaana. Hänen persoonansa on pitkälti pysynyt mysteerinä, eikä hänestä tiettävästi ole valokuvia tai elinaikana maalattua muotokuvaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiven elämää horjuttivat taloushuolet, sairastelu ja mielen järkkyminen. Kivi joutuikin lopulta Helsingissä Lapinlahden mielisairaalaan, josta hänet kotiutettiin puolen vuoden hoitojakson jälkeen veljensä huomaan. Kivi on haudattu Tuusulaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa