Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Kulttuuri

Kirjallisuuden valtionpalkinnot Eeva Kilvelle ja Cia Rinteelle

  • STT
Muusikko Paula Vesala vastaanotti musiikin valtionpalkinnon tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Muusikko Paula Vesala vastaanotti musiikin valtionpalkinnon tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Mittavan uran tehnyt kirjailija Eeva Kilpi ja kansainvälisesti tunnettu runoilija Cia Rinne on palkittu kirjallisuuden valtionpalkinnolla. Elokuvataiteen valtionpalkinnon on puolestaan saanut elokuvajournalisti Kalle Kinnunen.

Valtion taidetoimikunta myönsi yhteensä 14 valtionpalkintoa, jotka olivat suuruudeltaan 14  000–30  000 euroa. Palkinnot jakoi tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

Taidetoimikunnan mukaan Kilpi, 91, on monin tavoin innoittava esikuva.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–    Hän osoittaa, että taiteilijan työ voi olla luomisvoimaista ja ajatonta tekijän ikävuosista huolimatta. Hänen viimeisimmät teoksensa ovat kirkkaita, syvästi inhimillisiä ja puhuttelevia, todetaan taidetoimikunnan perusteluissa.

Rinne puolestaan on palkintoperusteiden mukaan kansainvälisesti tunnetuimpia nykyrunoilijoitamme, vaikka hän onkin kotimaassa vielä verrattain tuntematon.

– Hän kirjoittaa kielen perusteisiin menevät monikieliset ja minimalistiset runonsa englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja muilla eurooppalaisilla kielillä sekä käyttää käsitetaiteellisia ja visuaalisia keinoja, toimikunta muistuttaa.

Journalistille elokuvataiteen valtionpalkinto

Elokuvataiteen valtionpalkinnon saanut journalisti ja kriitikko Kalle Kinnunen on taidetoimikunnan mukaan tehnyt työllään näkyväksi elokuvan taiteen, tuotannon ja liikealan ulottuvuuksia tarkasti ja monipuolisesti. Perinteisen journalismin lisäksi Kinnunen on herättänyt keskustelua Kuvien takaa -blogissaan.

– Kinnunen on kyennyt elokuvajournalistina ansaitsemaan elantonsa aikana, jolloin mediatalot ovat profiloituneet kulttuurijournalismin resurssien alasajossa, toimikunta muistuttaa.

Oopperalaulaja Camilla Nylund ja muusikko Paula Vesala palkittiin musiikin valtionpalkinnoilla, ja räppäri Ailu Valle sai lastenkulttuurin valtionpalkinnon. Vesalaa ylistettiin monilahjakkaana visionäärinä, joka oman musiikkinsa lisäksi säveltää ja sanoittaa muille artisteille. Nylund taas on tämän hetken kysytyimpiä kansainvälisiä oopperataiteilijoitamme.

Arkkitehtuurin valtionpalkinto jaettiin maisema-arkkitehti Gretel Hemgårdille ja muotoilun valtionpalkinto Korutaideyhdistys ry:lle.

Näytelmäkirjailija Heini Junkkaala ja tanssitaiteilija Liisa Pentti palkittiin esittävien taiteiden valtionpalkinnolla.

Visuaalisten taiteiden valtionpalkinnot jaettiin kuvataiteilija Jukka Korkeilalle, valokuvataiteilija Tiina Itkoselle ja mediataiteen asiantuntija Perttu Rastaalle, ja monitaiteen valtionpalkinnon sai taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.

Valtionpalkinnoista päättävät valtion taidetoimikunnat. Palkinnot myöntää Taiteen edistämiskeskus (Taike).

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi