Torstai, 24.9.2020 
Alvar, Auno
Kulttuuri

Uusi Bond-laulaja Billie Eilish putsasi Grammy-pöydän ja vei kaikki halutuimmat kategoriat – "Tämä palkinto on kaikille nuorille, jotka istuvat makuuhuoneissaan tekemässä musiikkia", sanoo hänen tuottajaveljensä

  • STT
Bad Guy on Billie Eilishin (vas.) ja hänen veljensä Finneas O'Connellin käsialaa. LEHTIKUVA / AFP Bad Guy on Billie Eilishin (vas.) ja hänen veljensä Finneas O'Connellin käsialaa. LEHTIKUVA / AFP
Artistitulokas Billie Eilish putsasi pöydän Yhdysvaltain Grammy-gaalassa varhain maanantaina Suomen aikaa. Eilish voitti yhteensä viisi Grammya: parhaan uuden artistin, vuoden laulun, vuoden levyn ja vuoden levytyksen palkinnot. Lisäksi palkinto tuli vuoden pop-albumista.

Vuoden laulun Grammylla palkittiin Bad Guy -hitti. Palkinto jaetaan kappaleen tekijöille, ja Eilish sai sen yhdessä veljensä Finneas O'Connellin kanssa. Bad Guy palkittiin myös vuoden levytyksenä eli esittäjälle ja tuottajalle suunnatulla palkinnolla.

Bad Guy jätti parhaan laulun kategoriassa taakseen esimerkiksi Lady Gagan, Taylor Swiftin ja Lana Del Reyn kappaleet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kasvoin aikuiseksi kuunnellen teitä kaikkia, Eilish sanoi muille ehdokkaille noustuaan lavalle noutamaan vuoden laulun palkintoa.

O'Connell puolestaan kertoi sisarusparin tehneen musiikkiaan makuuhuoneessa.

–  Teemme niin edelleen. Joten tämä palkinto on kaikille nuorille, jotka istuvat makuuhuoneissaan tekemässä musiikkia – saatte jonakin päivänä tällaisen, O'Connell hehkutti.

Muihin gaalan voittajiin lukeutui entinen Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Michelle Obama. Hän pokkasi parhaan äänikirjan palkinnon Becoming-omaelämäkerrallaan.

Lady Gaga sai tällä kertaa kaksi Grammya ja toinen supertähti Beyonce yhden.

Musiikkiväki suri koripallolegenda Bryantia

Eilishin niin ikään voittamat vuoden levyn ja parhaan pop-albumin Grammyt tulivat esikoisstudiolevystä When We All Fall Asleep, Where Do We Go?.

18-vuotias laulaja ja lauluntekijä oli ehdolla kuudessa kategoriassa. Ohi meni ainoastaan parhaan pop-sooloesityksen sarja, jossa Eilish oli ehdolla niin ikään Bad Guysta. Parhaasta pop-sooloesityksestä palkittiin Lizzo kappaleesta Truth Hurts.

Eilishin studioalbumi julkaistiin maaliskuussa, mutta suosionsa hän oli sementoinut jo aiemmin julkaisemalla omaleimaista musiikkiaan netissä. Esimerkiksi Bad Guy -kappaletta on kuunneltu pelkästään suoratoistopalvelu Spotifyssa yli miljardi kertaa.

Aiemmin tammikuussa julkistettiin, että Eilish esittää seuraavan James Bond -elokuvan tunnuskappaleen. Näin Eilish asettuu samaan tähtikaartiin muiden Bond-tunnuskappaleiden esittäjien, kuten Adelen, Tina Turnerin, Madonnan ja Louis Armstrongin, kanssa.

Musiikkialan vuotuinen Grammy-palkintogaala järjestettiin Yhdysvaltojen Los Angelesissa. Gaalan tunnelma ja laulutkin olivat mollivoittoisia, kun myös musiikkiväki suri viikonloppuna kuollutta koripalloilun legendaa Kobe Bryantia. Tämä pelasi koko ammattilaisuransa Los Angelesin Lakers-joukkueessa.

Grammyt jaettiin nyt 62. kerran. Palkinnot myöntää musiikkiammattilaisten Recording Academy -yhdistys.

--Gaalalähetyksen lisäksi lähteenä myös AFP ja CNN.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi