Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kulttuuri

Oulu, Savonlinna ja Tampere jatkoon 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki -nimityksen alkukarsinnasta

  • STT
Tampere on jatkoon päässyt ehdokas Suomen vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Toisella kierroksella ehdokkaina ovatmyös Oulu ja Savonlinna. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Tampere on jatkoon päässyt ehdokas Suomen vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Toisella kierroksella ehdokkaina ovatmyös Oulu ja Savonlinna. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Oulu, Savonlinna ja Tampere on valittu jatkoon toiselle kierrokselle 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki -nimityksen alkukarsinnasta.

Kaikki kolme kaupunkia olivat ehdolla kulttuuripääkaupungiksi. 11 jäsenen muodostama asiantuntijaraati ei osannut tehdä päätöstä yhden kaupungin karsimisesta pois joukosta.

Raadin kokous järjestettiin Helsingissä keskustakirjasto Oodissa. Raadin kaksi suomalaisjäsentä olivat filosofian maisteri Riitta Vanhatalo ja filosofian maisteri Kai Amberla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen korosti tilaisuudessa pitämässään puheessa kaupunkien merkitystä taiteen ja kulttuurin tukijoina.

– Kulttuuripääkaupunki-titteli on ainutlaatuinen mahdollisuus kaupungille lisätä sen kulttuurielämän eloisuutta, Kosonen sanoi.

Kulttuuripääkaupunki selviää vuoden päästä

Raati tekee päätöksen kulttuuripääkaupungista seuraavan vuoden aikana. Jatkoon valitut kolme kaupunkia hiovat suunnitelmiaan raadin antaman palautteen pohjalta ennen raadin lopullista päätöstä. Ensi kevään aikana raati myös vierailee ehdokaskaupungeissa.

Suomen kulttuuripääkaupunki selviää vuoden päästä kesällä. Vuoden 2026 toinen kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta.

Aiemmin Suomesta kulttuuripääkaupunkeina ovat olleet Turku vuonna 2011 ja Helsinki vuonna 2000. Yksi tai useampi kaupunki on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodesta 1985 lähtien.

Euroopan kulttuuripääkaupunki on Euroopan unionin alainen ohjelma. Kaupunkeja valitaan hakemusten perusteella kulttuuripääkaupungeiksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi