play

Kun koti on vaarallinen

Marja-Leena Tiainen kirjoittaa kotonaan Viinijärvellä.

Marja-Leena Tiainen kirjoittaa kotonaan Viinijärvellä. Kuva: Maija Yrjölä

Helena Miettinen

Marja-Leena Tiainen: Kahden maailman tyttö
Tammi 2011. 261 s.

Nuortenkirjailijana ansioituneen Marja-Leena Tiaisen "Kahden maailman tyttö" on romaani niin nuorille kuin aikuisille. Tiainen osallistuu teoksellaan aiheeseen, jota Anja Snellman toi kotimaiseen kirjallisuuteen Parvekejumalissa (2010).
Snellman kirjoitti Suomeen kotoutuneen somalitytön tarinaa. Tiaisen kirjan päähenkilö, Tara, on pian 18 täyttävä kurdityttö. Tara on asunut perheineen jo vuosia Suomessa. Hän on kotoutunut, mutta hänen vanhempansa eivät niinkään. Kyse on maahanmuuttajatytön tilanteesta kodin arvomaailman ja suomalaisen arvomaailman välissä.

Tiainen kertoo tämän päivän nuorista, joiden kanssakäymiseen liittyvät kännykät ja netti. Laitteilla voi pitää yhteyttä, mutta myös jäädä kiinni. On piinallista olla niin vahdittu, että kaupungilla salaa otettu ja lähetetty kännykkäkuva aiheuttaa pieksämisen kotona.
Taran vanhemmille on itsestään selvää, että tyttären siveys ja neitsyys on isän, perheen ja suvun kunnia. Jos tyttö hairahtuu, yhteisö joutuu häpeään.
Kun tyttö tulee naimaikään, perhe valitsee hänelle miehen. Jos tyttö pullikoi, hänelle voi käydä huonosti läheisten toimesta. Onpa Taran tapaus kulttuurisessa mielessä yksittäinen tai ei, Tiainen ankkuroi sen todellisuuteen kiittämällä kirjan alkulehdillä ”Taraa” ja Joensuun turvakotia.