Perjantai, 14.8.2020 
Onerva, Kanerva
Kulttuuri

Rovaniemeä säilyi Nurmeksessa

  • Jaakko Pikkarainen

Viime vuosisadan alun Rovaniemeä esittelevä valokuvanäyttely on esillä Nurmeksen Kötsin museossa. Kuvat ovat Iikka Paavalniemen, joka vaikutti valokuvaajana kummassakin kauppalassa.

Kuvat ovat alun perin olleet Nurmeksen kaupunginmuseon, joka lahjoitti ne rovaniemeläiselle kotiseutuyhdistykselle 1980-luvun alussa. Lahjoitus käsitti noin 400 kuvaa, joissa noin 140 on lasinegatiiveja.

Lapin maakuntamuseon valokuvaajan Jukka Suvilehdon mukaan kuva-aineisto on erittäin arvokas Rovaniemelle. Kauppala tuhoutui sodassa ja samalla rakennuksissa olleet valokuvat.
– Paavalniemen Rovaniemen kuva-aineisto säilyi siksi, että hän muutti Nurmekseen 1922, Suvilehto kertoi.

Nurmeksessa ammatikseen kuvannut mies palasi Rovaniemelle, jossa hän kuoli 1950.
Suvilehto sanoi ihastelleensa maakuntamuseon hoidossa olevaa valokuva-aineistoa pitkään. Suunnitelmissa oli näyttelyn työstäminen siitä, mutta hanke lykkääntyi eri syistä.

Nurmeksen kaupunginmuseo lahjoitti kotiseutuyhdistykselle vielä 18 lasinegatiivia lisää 2004.
Suvilehdon mukaan maakuntamuseo panosti erittäin paljon näyttelyn työstämiseen kuva-aineistosta. Muun muassa kuvien konservoinnissa on tehty hyvin paljon työtä.

Näyttely oli esillä Rovaniemellä viime tammikuulle, ja Kötsin museossa se on maaliskuun alkuun.
Näyttelyyn on valittu rovaniemeläisittäin edustavinta sekä kaupunkilaisten toiveiden mukaista aineistoa. Lisäksi siinä on Paavalniemeä valokuvaajana ilmentäviä otoksia.
– Muun muassa ilkikurisuutta ja paljon yksityiskohtia, Suvilehto kertoi kuvien ominaisuuksista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi