Perjantai, 14.8.2020 
Onerva, Kanerva
Kulttuuri

Syntymäpäivän jälkimainingeilla 100 000 hengen yleisö

  • Jaakko Pikkarainen
  • Mikko Makkonen

Harvan syntymäpäivillä on sellaiset jälkimainingit kuin kuhmolaisen taiteilijan Topi Mikkolan. Hän työsti 40-vuotismerkkipäiväänsä monologin ja kiertää sen tiimoilta edelleen maata.
– Yleisön pyynnöstä, Mikkola mainitsee syynä syntymäpäiväesityksen estradille jäämiseen.
Tämän jälkeen hän on työstänyt viisi muuta esitystä sekä näistä kuudesta nais- ja miesmonologista 20-vuotiskavalkadin.
Mikkolan ensimmäinen monologi oli Mie jätän tämän rakkauven. Hänen yli 1 500 esitystään ovat saaneet lähes 100 000 hengen yleisön. Taiteilija saapuu kavalkadeineen ensi sunnuntaina Nurmekseen.

Pohjoisen kaksikko

Topi Mikkolan monologit perustuvat Rosa Liksomin teksteihin. Kaksikon yhteistyö juontuu osaltaan siitä, että kumpikin on kotoisin pohjoisesta.
Syntyjään sodankyläläinen Mikkola hallitsee Ylitorniolta lähtöisin olevan Liksomin murteen.
Mikkolan monologeissa ihminen etsii yksinäisyyteensä toista ja hellyyttä tai on livennyt elämänsyrjästä. Hyvin voimakas eroottinen lataus tuo niiden juonteisiin myös synnintunnon.
– Yksinäisyys, rakkauden ja hellyyden puute sekä niiden hakemisen tuoma synti ovat universaaleja teemoja. Ne eivät millään tavalla ole sidottu pohjoisen ihmisiin, vaikka Rosa kirjoittaakin heistä, Mikkola sanoo.

Vaiettuja aiheita

Mikkolan mukaan hänen jo vuosia sitten työstämiensä tekstien teemat ovat yhtä ajankohtaisia kuin silloin. Ne koskettavat nyt enemmän myös yhteiselossa yksinäisyyttä tuntevia eli avioliitossa olevia.
Taiteilija arvioi Liksomin omaavan hyvin tarkan psykologisen silmän. Esityksen jälkeen kuulija on voinut tulla sanomaan, että se oli kuin hänen omasta elämästään.
Mikkola kuvailee Liksomin kirjailijana edelläkulkijaksi ja esillenostajaksi. Hän on tarttunut aiheisiin, joista aikaisemmin on vaiettu.
– Viimeksi hän toi esille häiriintyneiden sotaveteraaneiden traumaattiset lapset.

Alussa kiusaantuneisuutta

Monologi on teatteritaiteen vaikein laji, ja kahden tunnin esitys hyvin vaativa urakka.
– Kahden tunnin monologista tulee kärsimysnäytelmä, mikäli siinä epäonnistuu eikä tavoita yleisöään, Topi Mikkola sanoo.
Näin hänelle on käynyt vain harvoin ja alkuaikoinaan.
– Silloin, kun Rosa Liksomia ja hänen tekstejään ei vielä tunnettu, Mikkola muistelee.
Teksteistä kiusaantuneina salissa oltiin hiljaa, eikä taiteilija tavoittanut kuulijakuntaansa, jolta estradille nouseva saa voimansa.
Mikkolalle yleisö on vastanäyttelijä, joka lähtee hänen esittämäänsä tarinaan mukaan. Kipeiden aiheiden kautta pääsee lähelle ihmistä, joka samaistuu tai tunnistaa lähipiiriään niiden kokemuksiin.

Naishahmojen luominen vaikeaa

Topi Mikkola aloitti 20-vuotisjuhlakiertueensa viime vuonna ja jatkaa sitä niin pitkään kuin kysyntää riittää. Kavalkadin hän on työstänyt kuuden monologinsa herkkupaloista.
Mikkola esittää miesmonologeja väliaikaan saakka, minkä jälkeen hän muuntautuu naiseksi.
– Naishahmojen luominen oli erittäin vaikeaa, ja tein niitä puolitoista vuotta, ennen kuin olin tyytyväinen. Löysin hahmot muistellessani lapsuuttani, jolloin ne olivat jääneet alitajuntaani, Mikkola sanoo.
Eläkkeelle Topi Mikkola ei aio heittäytyä, vaikka hän niin voisikin tehdä, sillä 63 auringonkiertoa tulee täyteen tänä vuonna.
– Seuraavaksi teemme Rosan kanssa tekstin kittiläläisestä taiteilijasta Kalervo Palsasta, joka menehtyi viinaan jo nuorena, Mikkola kertoo.
Mies pitää paljon myös Kuhmon kulttuurisihteerin työstään ja aikoo jatkaa siinäkin.
– Sitten, kun sydän pysähtyy, taiteilija arvioi ajankohtaa.

Topi Mikkolan Mie alan tekemhän syntiä ja muutakin pahetta -juhlakavalkadi Hannikaisen salissa Nurmeksessa sunnuntaina 22. tammikuuta kello 15.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi