Tulosta tämä sivu
Kulttuuri

Lapsuus tuli Carelicumiin

Carelicumissa on esillä muun muassa Tarja Malisen lapsiveistoksia ja valokuvia. Carelicumissa on esillä muun muassa Tarja Malisen lapsiveistoksia ja valokuvia.
Pohjois-Karjalan museossa Carelicumin Lapsuus-näyttelyssä tutustutaan tammikuulle asti lasten elämän eri puoliin.

Näyttely idea oli alun perin taiteilija Tarja Malisen, joka otti asian puheeksi Petroskoin Hot hot -näyttelyssä 2010.

-  Otimme jo silloin Tarjan kanssa tavoitteeksi esitellä näyttelyssä lapsen oikeuksia ja yhdistää historia ja taide, museoamanuenssi Erkki Matikainen kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Halusimme todella ottaa kantaa siihen, mikä lasten asema on ollut ennen ja mitä se on tänään. Näyttely ei voi muuttaa maailmaa, mutta sillä voi ottaa kantaa.

Näyttely onkin syntynyt Pohjois-Karjalan museon, Tarja Malisen, Planin, Reilu kauppa ry:n ja Rankidsien yhteistyönä. Yhteistyökumppanit löytyivät osin sattumalta, kun tekijät saivat vihiä toistensa suunnitelmista.

Museon osuudessa valtaosa näyttelymateriaalista vanhasta kastemekosta todistuksiin ja 1950-luvun äitienpäiväkorttiin on museon omista kokoelmista.

-  Vain yksittäisiä esineitä ovat muualta. Meiltä loppuivat vitriinit, oli pakko karsia, Matikainen sanoo.

Tarja Malisella näyttelyssä on useissa kaupungeissa kiertäneitä lapsiveistoksia sekä valokuvia. Näyttelyn värivalokuvat ovat Malisen, mustavalkoiset museon ja pääosin Esko Eskelisen ottamia.

Mukulakadulla on näyttelyyn liittyen esillä 12 Petroskoista tullutta taidekoululaisten piirustusta.

Joensuun koulutuspalvelujen MOKU-kerhohankkeen ja Rankids-teatterin Pakko lähteä, pakko pärjätä -näyttelyosuudessa on vahva monikulttuurinen leima. Esillä on kuvia, tarinoita, videoita ja esineitä eri maista. Pakko lähteä, pakko pärjätä -osiossa tutustutaan myös eri kieliin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi