Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Kulttuuri

Tutkimus: Museot yllättävän hyviä sijoituksia

  • Karjalainen
Suomalaiset museot tuottavat lähialueilleen satoja miljoonia euroja vuodessa. Vaasan yliopistossa valmistuneen Museoiden taloudellinen vaikuttavuus -tutkimuksen mukaan jokainen museokävijä kasvattaa museon lähialueen taloutta 32,49 eurolla. Summa on keskiarvo, johon on laskettu mukaan erityyppiset museoasiakkaat: paikkakuntalaiset, päivämatkalaiset ja hotelleissa yöpyjät.

Yksittäisen suomalaisen museokohteen aluetaloutta kasvattavasta vaikutuksesta saa arvion, kun kertoo sen kävijämäärän näillä luvuilla.

-  Kun tehdään kyyninen, alakanttiin laskettu arvio yhden kävijän talousvaikutuksesta, se on noin 32 euroa. Positiivisemman tulkinnan mukaan äästään lähes 50 euroon, kertoo tutkimuspäällikkö Arttu Vainio.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Museotoiminta kiinnostaa asiakkaita myös Joensuussa. Marraskuun loppuun mennessä on Joensuun taidemuseossa vieraillut 18 588 asiakasta sekä Pohjois-Karjalan museossa ja Bunkkerimuseossa 27 293 asiakasta. Museoiden yhteinen kävijätavoite kuluvalle vuodelle on 43 000 eli tavoite on jo nyt kirkkaasti ylitetty. Vuoden loppuun mennessä Joensuun museoiden kävijämäärä on lähes 50 000.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi