play

Taidemuseossa avautui suuri Karjala-näyttely – video

Montako taiteilijaa mahtuu Ladaan? Karjala-näyttelyn tekijöitä eilen Joensuun taidemuseolla, vasemmalta Timo Vartiainen, Veikko Björk, Raakel Kuukka, Anne Siirtola, Marja Kanervo, Kaisu Paavilainen, Ritva Harle ja Seija Jouhki.

Montako taiteilijaa mahtuu Ladaan? Karjala-näyttelyn tekijöitä eilen Joensuun taidemuseolla, vasemmalta Timo Vartiainen, Veikko Björk, Raakel Kuukka, Anne Siirtola, Marja Kanervo, Kaisu Paavilainen, Ritva Harle ja Seija Jouhki. Kuva: Marko Puumalainen

Karjalainen

Joensuun taidemuseon ala-aulassa hieraisee tänä keväänä silmiään. Aulaan on parkkeerattu Lada ja rakennettu talo. Installaatiot ovat osa Karjala-näyttelyä, jonka teoksissa kymmenen nykytaiteilijaa käsittelee Karjala-suhdettaan. Mukana ovat Lada-mies Veikko Björkin ja talonrakentaja Petri Kaverman lisäksi Ritva Harle, Seija Jouhki, Marja Kanervo, Raakel Kuukka, Kaisu Paavilainen, Paavo Räbinä, Anne Siirtola ja Timo Vartiainen.
Osa on siirtokarjalaisten jälkeläisiä, osa nyky-Suomen puoleisesta Karjalasta. 1950- ja 1960-luvulla syntyneillä taiteilijoilla on muistijälkiä evakoiden kaihosta ja kokemuksia rajan aukeamisesta 1980-luvulla.