Tulosta tämä sivu
Kulttuuri

Identiteetit ja myytit esillä Nordic Litissä

Nordic Lit -tapahtuman toinen päivä keskittyi pääkirjastolla pidettyihin luentoihin. Liperiläinen kuvataiteilija ja artesaani Ninka Reittu avasi iltapäivän ohjelman alustuksellaan kirjailijuuden ensiaskeleista ja haasteista. Reittu on kuvittanut muun muassa lastenkirjoja, ja viime vuonna hän julkaisi ensimmäisen oman kirjansa.

Scifi- ja fantasia-aineksia teksteissään viljalti käyttävä Jenny Kangasvuon alustuksen aiheita olivat ihmissudet, biseksuaalisuus sekä identiteetti. Kangasvuo käsittelee identiteetin muotoutumista esikoisromaanissaan Sudenveri ihmissusiteeman kautta.

-  Halusin leikitellä ajatuksella, että entä jos ihmissusia olisikin olemassa ja he eläisivät osana suomalaista yhteiskuntaa. Pohdin teoksessa muun muassa yhteisöllistä vallankäyttöä, sekä sitä, mikä ihmisestä tekee ihmisen, Kangasvuo sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ihmissusitarinoissa ihmissudeksi muuttuminen on nähty kirouksena tai paheksuttavana toimintana tai allegoriana tukahdetuista vieteistä. Kangasvuo halusi kuitenkin teoksessaan lähteä liikkeelle mahdollisimman konkreettisesti ja käsitellä sutta eläimenä.

-  Lisäksi identiteettikysymyksen käsittely oli jokseenkin helpompaa varioimalla nykypäivää hieman, Kangasvuo lisää.

Islantilainen kulttuurin monilahjakkuus Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson puhui kansanperinteestä ja fantasiasta.

-  Kirjoittaessani sekä lapsille että aikuisille haluan muokata vanhaa islantilaista folklorea ja tehdä myyteistä modernia fantasiaa, Sigurðsson kertoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi