Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kulttuuri

Dekkaristi on ollut ahkera - "Seuraava kirja tapahtuu Karibialla"

Kahden kirjan julkaisu vuodessa vaatii sitä, että pitää olla tekstimassaa, josta ruveta tekemään. Minulla oli 900 000 merkkiä. Tiesin, että kyllä näistä kahden kirjan teko onnistuu.

Näin sanailee Jukka Niskanen (kuvassa) ahkeran vuotensa 2014 loppumetreillä. Karistolla ja Minervalla aiemmin julkaissut joensuulaisdekkaristi vaihtoi kustantajaa, ja Myllylahti päätti pistää ulos sekä novellikokoelman Bereniken hiukset että romaanin Tapaus Bouchra.

- Minun piti olla Helsingin kirjamessuilla esiintymässä vuonna 2012, mutta itse asiassa olin etsimässä uutta kustantajaa. Bereniken hiuksista kiinnostuttiin, ”jos kirjoittaisit myös jatkoa Jake Klein -sarjaan”. Sanoin, että onnistuu, Niskanen sanailee.

- Pidin sitten viime vuonna sellaisen kesäloman, että aloin kirjoittaa uutta romaania, ja kun se alkoi tökkiä, siirryin kirjoittamaan lisää novelleja. Syksyllä 2013 kirjoitin kirjoista kustannussopimukset.
Onko kustantajan vaihto pieni avioero?

- Se on avioeroa isompi, jos jää ilman tukiverkostoa tyhjän päälle, eikä kukaan ole kiinnostunut. Ei monikaan kulttuurialan työntekijä tee näitä hommia markkinalähtöisesti. Osa ei halua nähdä edes muita ihmisiä - mietin jotakin kirjamessujen paneelin kauhukirjailijaa, joka ei pysty edes tervehtimään toisia...

Niskasen kirjoista on löytynyt vuosien varrella erilaisia miljöitä.

Etsivänsä Jake Kleinin hän lanseerasi Joensuuhun siirron saaneena, epäsovinnaisena poliisiyksilönä.

Tapaus Bouchra vie Jake Kleinia eri puolille maailmaa Italiasta New Yorkiin, Ranskasta Välimerelle ja Englantiin. Syntyykö miljöökuvaus mielikuvituksella, Google Street View’lla vai matkailemalla?

- Enhän mä sillä tavalla voi tehdä, että kun Jake Klein lähtee Kuala Lumpuriin, niin Niskasenkin täytyy. Mutta kirjoittelen kyllä matkoilla.

- Seuraava kirja tapahtuu osin Karibialla. Oltiin puhkipoikki töistä vaimon kanssa, päätettiin, että säästetään rahaa ja lähdetään jonnekin helvetin kauas. Sitten lähdettiin. Kirjoitin asioita talteen. Millainen ilmasto, mitä tapahtuu, mitä jossain kahvilassa näkyy, mikä bussilinja ajaa ohi.

- Kannattaa aina kirjoittaa asioita muistiin, vaikkei tekstiä sillä hetkellä voisi käyttääkään. Joskus saattaa voida.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa