Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Kulttuuri

Tuntematon sotilas täytti tasavuosia

  • STT
Kirjailija Väinö Linna ja teos Tuntematon sotilas kuvattuna 9. 12. 1981 Kirjailija Väinö Linna ja teos Tuntematon sotilas kuvattuna 9. 12. 1981

Tänään tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta Väinö Linnan romaanin Tuntematon sotilas ilmestymisestä.

Kirja on yksi Suomen kaikkien aikojen myydyimpiä: sen myyntimääräksi arvioidaan noin 750  000 kappaletta, ja sen edellä ovat kotimaisista teoksista vain Kalevala, Vänrikki Stoolin tarinat ja Seitsemän veljestä.

Myös Tuntemattoman sotilaan käsikirjoitusta, joka julkaistiin vuonna 2000 nimellä Sotaromaani, on myyty jo yli 70  000 kappaletta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Teos sai aikanaan hyvin ristiriitaisen vastaanoton, ja esimerkiksi kriitikko Toini Havu sivalsi Helsingin Sanomien arvostelussa lokakuussa 1954, että "Tuntematon sotilas on paksu, mutta ei suuri sotaromaani". Aikansa arvostettu kirjallisuuskriitikko Tuomas Anhava puolestaan nimitti sitä "poikakirjaksi".

Tämä kirjasodaksikin kutsuttu kohu kuitenkin varmisti kirjan näkyvyyden ja suosion, ja vuosikymmenten myötä Tuntemattomasta sotilaasta on tullut suomalainen klassikko.

Linna itse palveli romaanihahmojensa tavoin jatkosodassa. Hän toimi jalkaväessä kiväärinjohtajana ja osallistui etenemisvaiheen taisteluihin sekä asemasotaan Syvärillä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa