Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kulttuuri

Ohjaajalegenda moittii: "Suomalaista elokuvaa leimaa katsojaluvun perässä juokseminen"

Palkittu elokuvaohjaaja Matti Ijäs (kuvassa) viettää kesäänsä tuttuun tapaan saaristomerellä tutussa mökissä. Kesä on mennyt tähän saakka kalastelemalla ja kirjoittamalla televisioon kolmiosaista minisarjaa Rakkaus ja laki.

Uimahyppytaustankin omaava ohjaaja on jättänyt hypyt mereen tältä kesältä kokonaan väliin. Ei kuitenkaan sen vuoksi, että olisi iän myötä alkanut pelottaa.

- En ole nyt hyppinyt, vaikka täällä on erittäin hyviä hyppykallioita. Varsinkin nyt, kun täällä on ollut tyyntä, sinilevää on ilmestynyt ja se on noussut pintaan, Matti Ijäs toteaa olosuhteista mökkirannoilla.

Elokuun loppupuolella Ijäs piipahtaa hetkeksi Pohjois-Karjalaan. Hän on lupautunut Liperin Roukaraina-elokuvafestivaaleille kertomaan elokuvistaan. Yhtä elokuvaa, Painijaa, kuvattiin aikanaan Nurmeksen lähialueilla.

- Muut alueet Pohjois-Karjalassa ovatkin mulle melko tuntemattomia.

Matti Ijäksen elokuvaura on pitkä ja ansiokas. Hän aloitti uransa jo 1970-luvulla ja se jatkuu edelleen. Ijäs on ohjannut elokuvia elokuvateattereihin ja televisioon.

Kokemusta piisaa. Ja myös mielipiteitä suomalaisen elokuvan nykytilasta.

Suomessa tehdään nykyään paljon elokuvia teatterilevitykseen. Matti Ijäs ei kuitenkaan ole kovin tyytyväinen näkemäänsä.

- Suomalainen elokuva on vähän viihteellistetty. Elokuvaa leimaa katsojaluvun perässä juokseminen. Jokainen yrittää tehdä varman päälle jotakin hittiä, johon on vähän lainattu jotain ulkomailta. Elokuvat ovat teknisesti ihan hyvin tehtyjä, mutta sisällöllisesti aika köyhiä, Matti Ijäs toteaa.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa