Lauantai, 15.8.2020 
Jaana, Marjo, Marja
Kulttuuri

Kun Kekkonen vihki Marimekon tehdasta Kiteellä...

  • Suonna Kononen

Elokuun 26. vuonna 1974. Keski-Karjalassa eletään merkittävää päivää: presidentti Urho Kekkonen on saapunut vihkimään Kiteellä avattavaa Marimekon tehdashallia.

Suomalainen tekstiiliteollisuus on voimissaan, alan työpaikkojen saaminen Pohjois-Karjalaan etusivun uutinen. Idänvienti vetää, ja Marimekko on johtajansa Armi Ratian johdolla tehnyt rohkeita avauksia lännen suuntaan jo 50-luvulta asti.

Ratia on syntyjään luovutetun Karjalan Pälkjärveltä. Se sijaitsee Kiteen lähellä rajan takana, ja on saattanut vaikuttaa tehtaan sijoituspaikkaan.

Symbolisena tehtävänä presidentillä on ommella saumauskoneella paidanhelma. Se onnistuu vasta toisella yrittämällä, Marimekon teknisen osaston johtajan, insinööri Anu Inkeroisen avulla.

Vihkimisen jälkeen Kiteen kunta muistaa Kekkosta ja Ratiaa. On syytä olla tyytyväisiä, sillä Kiteellä on käynnissä uusi teollistumisaalto. Muutaman vuoden sisään ovat syntyneet Puhoksen lastulevytehdas, liimatehdas, Karhun suksitehdas ja nyt Marimekko.

Kekkonen halutaan viedä kiitokseksi jatkoille savusaunaan ja rantakalan syöntiin. Kiteen kunnalla ei ole omia edustustiloja, mutta Karjalan Maan toimittaja Väinö Ilvosen mökki Puhossalon Tyllinsaaressa on vakiintunut vierailijoiden hyvänäpitopaikaksi. Siellä on saunotettu muiden muassa kauppa- ja teollisuusministeri Väinö Leskinen.

Marimekkolaiset jäävät syömään illallista omassa seurassaan Kiteen kievariin. Kekkosen herraseurueessa ovat mukana maaherra Esa Timonen, tohtori Jaakko Lassila, toimitusjohtajat Jouko Loikkanen ja Heikki Tavela, Kiteen kunnanjohtaja Pekka Ikonen ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tauno Lipsanen.

Herrat voivat olla mielissään presidentin kanssa veljeilystä elokuun illanhämyssä, mutta Kekkonenpa alkaakin kaivata Marimekon naisia. Kiteen kievariin saapuu hätäpuhelu:

- Jos tytöt ei tule saareen, ukko lähtee pois.

Toimittaja, kirjailija ja kääntäjä Tuula Saarikoski palaa Kiteen yöhön muistelmissaan. Se on vain yksi pieni episodi elämän helminauhassa.

Armi Ratian järkälemäinen hahmo ja vuodet Marimekon tiedottajana ja Ratian yhtenä uskottuna ovat sen sijaan laajempi etappi. Siinä missä syntymä Viipurissa 1936 omien muistikuvien tuolla puolen, avioliitto nuoruudenrakkaus Pentti Saarikosken kanssa, työ useissa aikakauslehdissä Annasta Kotilieteen, Hymystä Jaanaan. Tiibetinbuddhalaisuuden löytyminen ja dalai-laman useiden Suomen-vierailuiden järjestäminen.

Kaikista näistä vaiheista Saarikoski kirjoittaa muistelmissaan, enimmäkseen lämpimästi ja sovittelevasti, välillä pisteliäämmän vaihteen silmään iskien.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi