Maanantai, 17.2.2020 
Väinö, Rita, Karita
Kulttuuri

Supersuositun Luokkakokous-elokuvan ohjaaja yllättää taas näyttelijävalinnoillaan

  • Hannu Jarva

Suomalaisella elokuvalla menee juuri nyt hyvin. Kotimaisen elokuvan lipputulot ovat tältä vuodelta jo noin 20 miljoonaa euroa. Viisi miljoonaa on kilahtanut elokuvateattereiden kassaan pelkästään Outokummusta uralle ponnistaneen ohjaaja Taneli Mustosen, 37, ansiosta.

Taneli Mustosen (kuvassa) elokuvan Luokkakokous on nähnyt suomalaisissa elokuvateattereissa tämä vuoden aikana yli puoli miljoonaa katsojaa. Se on kova katsojaluku nykypäivän suomalaiselle elokuvalle.

- Luokkakokous on oikeasti älyttömän hauska elokuva. Komedian tekemisen vaikein haaste on saada ihmiset nauramaan. Lähdimme tekemään elokuvaa mitään häpeilemättä ja itsemme likoon laittamalla, Joensuussa pistäytynyt Mustonen kertoo.

Mustosen kyvyt on huomattu jo maailmalla. Vasta kaksi elokuvaa teatterilevitykseen tehneen ohjaajan taitoja ylistää jo suuri amerikkalainen viihdelehti Variety. Se kirjaa Taneli Mustosen Pohjoismaiden parhaimpien uusien ohjaajien listalle.

Nyt Taneli Mustonen keskittyy jo tulevaan elokuvaansa, joka osittain pohjaa kesällä 1960 Suomea kuohuttaneeseen Bodomjärven surmiin. Kysymyksessä oli yksi Suomen rikoshistorian raaimmista joukkomurhista. Neljä nuorta joutui teltassaan järjettömän yöllisen hyökkäyksen kohteeksi. Tekijää ei koskaan saatu kiinni.

- Tämä on jättänyt syvän haavaan moneen muuhunkin suomalaiseen kuin vain minuun, koska tämä on avoin tapaus, Taneli Mustonen sanoo.

Jos olivat  Luokkakokouksen näyttelijävalinnat yllättäviä Jaajo Linnonmaaneen ja Sami Hedbergeineen, niin yllättävät ne ovat myös Bodomissa.

Mukana ovat Mimosa Willamo, MM-tason cheerleader Nelly Hirst-Gee, rap-tähti Mikael Gabriel sekä nuori monilahjakkuus, tanssija ja näyttelijä Santeri Mäntylä. Ei siis ainoatakaan rutinoitunutta elokuvatähteä. Mitä nyt nuorella Mimosa Willamolla on Jussi-palkinto naissivuosasta.

- Yritän ohjaajana etsiä omasta mielestäni parhaat ja sopivimmat näyttelijät elokuvaan. Minulla on kokemusta työskentelystä niin lasten, amatöörien kuin ammattilaistenkin kanssa. Tämä antaa minulle taitokentän, ja katson, että pystyn pärjäämään sellaistenkin kanssa, joilla ei ole aikaisempaa elokuvakokemusta, Taneli Mustonen sanoo.

- Näissä elokuvan neljässä henkilössä henkilökemia ja karisma puhaltavat yhteen hiileen. Siinä on mielenkiintoinen kokonaisuus. Ja onhan näillä kaikilla neljällä esiintymiskokemusta, mutta ei isoja päärooleja.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa