Lauantai, 25.1.2020 
Pauli, Paavo, Paul
Kulttuuri

Tänään on se maaginen päivä: Paluu tulevaisuuteen -elokuva onnistui ennustamaan asioita oikein

  • Iikka Taavitsainen

Tänään, 21.10. 2015, on se maaginen päivä, johon Michael J. Foxin esittämä Marty McFly ja Christopher Lloydin esittämä Doc Brown päätyvät Paluu tulevaisuuteen II -hittielokuvassa.

Vuonna 1989 tehty komedia koetti parhaansa mukaan arvuutella, millainen maailma on lähes kolme vuosikymmentä myöhemmin - ja onnistuikin muutamassa asiassa.

Savon Sanomat listasi muutamia elokuvan vuoteen 2015 sijoitettuja keksintöjä, jotka ovat jossakin määrin toteutuneet.

1. Lentävä skeittilauta

Skeittaus kuuluu olennaisena osana Paluu tulevaisuuteen -elokuviin. Kakkososassa Marty McFly nappaa käyttöönsä lentävän skeittilaudan. Vaikka tällaisia lautoja ei ole massatuotannossa, Hendo Hover -niminen yhtiö valmistelee parhaillaan vastaavanlaista magneettikenttien avulla leijuvaa lautaa. Julkisuuskuvaa kiillottamassa on skeittilegenda Tony Hawk.

2. Tietotekniikan esiinmarssi: videopuhelut ja muut

Vuoden 1985 Marty joutuu todistamaan elokuvassa kohtausta, jossa vuoden 2015 Marty puhuu videopuhelua kotonaan työtovereilleen - ja saa lopulta pomoltaan potkut yritettyään siirtää rahaa digitaalisesti. Videopuhelut ja rahan siirto tililtä toiselle käymättä pankissa ovat niin tätä päivää.

Elokuva kuitenkaan ei onnistunut ennustamaan kännyköiden tuloa. Sähköpostiakaan ei tunneta, vaan faksi on viestinnässä ykkönen. Sen sijaan yhdessä kohtauksessa Doc Brown näyttää iPadin näköistä laitetta Martylle.

Muita onnistuneita ennustuksia ovat elokuvassa esiintyvä digitaalinen zoomi sekä sormenjälkitunnistus. Lisäksi lapset pilkkaavat Martya kahvilassa siitä, että vanhoissa peleissä on käytettävä käsiä - nykyäänhän on mahdollista pelata esimerkiksi Kinectin avulla ilman ohjainta.

3. Puettava teknologia

Elokuvassa ihmiset käyttävät muun muassa silmien eteen puettavaa laitetta, jonka avulla voi soittaa puheluja. Vastaavanlaista teknologiaa tarjoaa esimerkiksi vuonna 2014 myyntiin tullut Google Glass, joka on Googlen kehityksessä oleva älylaseina toimiva puettava tietokone. Google lopetti älylasien valmistamisen tammikuussa 2015 mutta ilmoitti jatkavansa tuotteen kehittämistä.

4. Kolmiulotteiset elokuvat

Yksi Paluu tulevaisuuteen II -elokuvan muistettavimpia kohtia on, kun Tappajahai 19 -elokuvan hologrammitraileri puraisee pelästynyttä Martya. Kolmiulotteiset elokuvat ovat arkipäivää elokuvateattereissa nykyään, joten siinä Martyn ja Docin tulevaisuus pitää hyvin paikkaansa. Tosin Tappajahai-elokuvista toistaiseksi viimeiseksi jäänyt nelososa Jaws: Revenge julkaistiin vuonna 1987.

5. Itsestään kiristyvät kengät

Tälläkin elokuvan keksinnöllä on yhteys todellisuuteen. Kanadassa on kehitetty Powerlace-niminen urheilukenkä, jonka toiminta perustuu ihmisen omaan painoon. Kengässä on kantapään kohdalla ala, johon kohdistamalla painoa nauhat kiristyvät. Ei ihan sama kuin elokuvassa, mutta nokkelaa silti.

6. Lentävät autot

Vaikka Paluu tulevaisuuteen II -elokuvassa lentävät ajoneuvot ovat arkipäivää vuonna 2015, todellisuudessa ilmojen halki kiitäviä autoja ei ole näkynyt. Terrafugia-niminen pieni amerikkalainen yhtiö kuitenkin suunnittelee parhaillaan ajoneuvoa, joka voisi sekä lentää että kulkea tiellä.

7. Itsensä kuivaavat vaatteet

Väistäessään pesäpallomailan iskua Marty pulahtaa lampeen. Kun mies nousee rannalle, collegetakki kuivattaa itse itsensä. Tällaista ei todellisuudessa vielä ole, mutta nykypäivänä on jo kehitetty monia vaatteissa käytettyjä materiaaleja, jotka kuivuvat hyvin nopeasti.

Lopuksi mainittakoon vielä se yksi asia, joka ei tässä(kään) ajassa vielä ole toteutunut. Aikamatkustus.

Listauksen teki Savon Sanomat.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa