Tiistai, 28.1.2020 
Kalle, Kaarlo, Kaarle
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kulttuuri

Yritysten taidehankinnat vähentyneet merkittävästi - "Eletään murroskautta"

  • Keskisuomalainen / Sami Saarenpää

Yritysten taidehankinnat ovat vähentyneet selvästi viimeisten 15 vuoden aikana, sanoo yritysten taidekokoelmista lauantaina Jyväskylän yliopistossa väittelevä FM Teija Luukkanen-Hirvikoski Keskisuomalaisessa.

- Taiteen hankinnassa eletään nyt murroskautta. Muutos 1980-luvun taidebuumiin ja 90-luvunkin tilanteeseen on merkittävä. Syynä on luonnollisesti huono taloustilanne. Perinteisten alojen, kuten teollisuus, pankki, kauppa ja kustannusala, rooli taiteen hankkijoina on ohentunut.

Luukkanen-Hirvikosken mukaan suomalaisten yritysten taidehankinnat poikkeavat jo lähtökohdiltaan esimerkiksi Keski-Euroopan käytännöistä.

- Talouden suhdanteet eivät Suomen lailla näy vaikkapa Saksan tai Hollannin yritysten taidehankinnoissa. Yritykset käyttävät taidetta systemaattisesti ja tietoisesti osana yrityksen brändiä. Taidetta hankkiva yritys koetaan kulttuurimyönteiseksi, vakavaraiseksi ja nuorekkaaksi.

Suomessa yritykset hankkivat taidetta pääasiassa työtilojen viihtyisyyden lisäämiseksi. Toimitilojen avokonttoriarkkitehtuuri on vienyt seinäpinta-alaa taideteoksilta.

Taidehankintaa vähentävät myös yritysfuusiot.

- Fuusioissa kokoelmat voivat muuttua hyvinkin laajoiksi, kirjaviksi ja päällekkäisiksi. Teosten hankintaa ja kokoelmien sisältöjä arvioidaan uudestaan. Poistoja tehdään myymällä teoksia ulos.

Luukkanen-Hirvikosken tutkimuksessa on mukana 25 yritystä, joiden taidekokoelmassa on vähintään 2 00 teosta.

Asiasta kertoi Keskisuomalainen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa