Lauantai, 25.1.2020 
Pauli, Paavo, Paul
Kulttuuri

Yksi Harvardiin, toinen vankilaan - Joensuun pahimman skiniajan koululaisten elämänvaiheet kirjaksi

  • Jentta Ilanmaa

Haluan kirjoittaa kirjan, jossa jokainen sana on totta mutta jonka silti voi lukea kuin romaanin, Olli Sulopuisto kuvailee tulevaa kirjaansa Nepenmäen luokkatoverit.

Joensuulaislähtöinen, nykyään Helsingissä asuva toimittaja Olli Sulopuisto voitti syksyllä kustannusosakeyhtiö Schildts & Söderströmsin järjestämän Tositarina-kirjoituskilpailun.

Voittaneessa ehdotuksessaan Sulopuisto kertoo jäljittävänsä kirjaansa varten Nepenmäen koulun luokkatoverinsa ja selvittävänsä heidän myöhemmät vaiheensa.

Sulopuistoa kiinnostaa tietää, kuinka erilaisiin suuntiin alakoulun luokkatovereiden tiet ovat johtaneet. Milloin polut erkaantuivat, miten ja miksi?

Joensuussa Sulopuiston ikäluokka -79 aloitti yläkoulun 1990-luvun alussa keskellä lamaa ja kaupungin pahinta skiniaikaa.

- Yhtäkkiä entiset hyvät kaverit hengailivatkin ihan eri porukoissa kuin itse. Ala-asteen tiiviit kaverisuhteet katkesivat, ja eriytyminen alkoi.

- Tätä kirjaa ei voi kirjoittaa käsittelemättä samalla Joensuun lähihistoriaa ja yhteiskunnan senhetkistä tilaa. Tämä on myös kirja Joensuusta, Sulopuisto toteaa.

Tällä hetkellä Sulopuiston mielikuva haastateltavista pohjautuu vahvasti yli 20 vuoden takaisiin lapsuusvuosiin: yhteys vanhoihin luokkatovereihin on pitkälti katkennut.

Välähdyksiä heidän nykykuulumisistaan on pilkahtanut lähinnä satunnaisissa kohtaamisissa Ilosaarirockissa ja tuttujen puheissa.

- Sen tiedän, että hyvin moneen suuntaan ihmisten polut ovat johtaneet. Yhdellä Harvardin yliopistoon, toisella vankilaan, Sulopuisto kertoo.

Karjalainen kirjoitti aiheesta tiistaina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa