Tulosta tämä sivu
Kulttuuri

Sinikka Häyrisellä on takanaan värikäs taiteilijaura

Keramiikkataiteilija Sinikka Häyrinen istuu ateljeessaan Pielisen rannalla usein öisin tekemässä keramiikkaa ja kuunnellen klassista musiikkia. Pitsikeramiikastaan tunnettu juukalainen taidekäsityöläinen viettää tänä vuonna 40-vuotistaiteilijajuhlaa.

Hänen taiteilijauransa on ollut hyvin monipuolinen ja räiskyvä. Hän on niin työllistetty valaisintilauksilla nykyään, ettei edes mainostamista tarvita.

- Olen tehnyt suurimmalle asiakkaalleni Saariselän Hotelli Kakslauttaseen keraamisia valaisimia 30 vuotta. Bomban Juhlaviikoilta 1985 valaisimeni löysi Kakslauttaselle pitkään niitä etsinyt turkulainen arkkitehti. Viime vuodet ovat olleet kiireisiä, että nyt vasta havahduin: minullahan on juhlavuosi meneillään.

Ikääkin on töiden lomassa karttunut, mutta se ei taiteilijan mukaan ole olennaista:

- Minä en ikinä kerro ikääni, aivan kuin Eeva Ryynänenkään ei kertonut. Ihmiset vielä luulisivat, että olen liian vanha tekemään töitä.

Häyrinen lopetti opintonsa Kuopion käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa keväällä 1975. Mustikka-nimen, jota myös perhe ja suku aina käyttävät, hän sai keramiikkaopettajalta ainaisista mustista vaatteistaan.

Sinikka Häyristä ei turhaan kutsuta maailmankansalaiseksi. Jo 20-vuotiaana kartanpiirtäjänä hän muutti Pariisiin ja oli siellä sisäkkönä Keski-Ranskassa kreivi de la Bastiden linnassa lähellä Riemukaarta.

- Palkka oli huono, mutta vapaa-aikaa paljon. Minulla oli loistava mahdollisuus tutustua Pariisin taidemaailmaan, hän muistelee.

Karjalainen kirjoitti aiheesta lauantaina.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta