Keskiviikko, 24.2.2021 
Matti, Matias
Kulttuuri

Esikoiskirjailija: Tyttäret olleet innoissaan, kun iskä on saanut jotain aikaiseksi

  • Suonna Kononen

Rajamaakunnan luonteeseen kuuluu verenvaihto tulijoiden ja menijöiden muodossa. Yksi Pohjois-Karjalalle elämäntyönsä kokoisen panoksen antaneista on yrittäjä Jouko Ahti, s. 1952.

- Aika hyvin tänne olen jämähtänyt, vaikka tyhjän päälle läksin, Ahti naurahtaa.

Helsinkiläinen myyntimies asettui 80-luvulla Tuupovaaraan, työskenteli käsityömarkkinointiprojektissa ja perusti oman vuolukiviteollisuuden yrityksen, Hukka Designin. Se toimii edelleen kymmenkunta henkeä työllistäen, vaikka perustaja, suunnittelija ja pääomistaja onkin vetäytynyt toimitusjohtajan tehtävistä taka-alalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Annan heidän olla mahdollisimman rauhassa. Välillä tökkäsen jollakin idealla, Ahti heittää.

Vapaa-ajallaan Ahtia on vuosien varrella nähty Tuupovaarassa esimerkiksi kitaran varressa  ja oman äänitysstudion puikoissa. Nyt taiteellinen harrastus laajenee, kun painosta on juuri ilmestynyt esikoisromaani, espoolaisen Bookcoverin kustantama Sudentappaja.

Sudentappajassa Jouko Ahti (kuvassa) kirjaa Pohjois-Karjalaan Helsingin Kalliosta saapuvan miehen tarinan.

- Aluksi vaimo ei ymmärtänyt, mitä mies työhuoneessaan häärää. Ymmärsi sitten vähitellen, että ukkohan taitaa olla tosissaan. Tyttäret ovat olleet innoissaan, kun iskä on saanut jotain aikaiseksi.

Omaelämänkertaa Ahti kieltää kirjoittavansa.

- Liippaa asioita, joita on tullut vuosien mittaan koettua. Oli halu kirjoittaa muutoksesta, joka kivikylästä keskelle metsää lähtevässä nuoressa miehessä tapahtuu.

- Ei Jouko Ahti ole tässä se kiinnostava asia. Nurkan takaa putkahti Henrik Ahomaa, tarinan päähenkilö, joka alkoi elää omaa elämäänsä.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi