Sunnuntai, 29.3.2020 
Joni, Joonas, Jouni
Kulttuuri

Ajan ongelmien virrassa

  • Karjalainen

Entinen joensuulainen, nykyisin Hämeenlinnassa asuva kasvatustieteen tohtori Ilma Tahvanainen keskittyy esikoisrunoteoksessaan nimenomaan ajan ongelmaan. Huone ajassa on rikas filosofiasta. Tahvanaisen maailmassa aika ei ole lineaarista vaan pikemminkin oikullisesti olemustaan muuttavaa: ”Ensin aika leikkautui hetkeen, / sitten vierähti ylitsemme.” Traagisessa rakkaudessa aika on silti peruuttamaton suure: kerran kadonnut on kadotettua. Siihen virtaan ei voi astua kahta kertaa.

 

Huone ajassa

 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Filosofisissa runoissaan Tahvanainen luokin avaria ja levollisia kuvia. Itsekin grafiikkaa tehneelle Tahvanaiselle kuvataide on tärkeä tekijä. Sille ja sitä vasten voi kirjoittaa omat kuvajatkumonsa, olipa kyseessä Ina Colliander tai Paul Delvaux.

Arkisemmissa runoissa näkyy häivähdys Eeva Heilalaa ja Helena Anhavaa. Maanläheisyydelle on perustelunsa. Maailma on muutakin kuin abstraktioita silloin, kun ollaan peruskysymysten äärellä. Olemassaolon ytimessä ei tarvita sanojen turvaverkkoa: ”Metaforat ja metonymiat karisevat / kuin suomut iholtani / ja paljastavat minut. / Vastasyntynyt on riisunut minut aseista. / Kaikki on hyvin, / hengitys hengittää.”

Toisinaan arkiset havainnot ohentuvat turhan hennoiksi hajahuomioiksi. Teos olisikin jäntevöitynyt karsinnasta.

Viitteet on luetteloitu, mutta sivunumeroissa on heittoa. Näitähän sattuu, mutta voi myös kysyä, olisiko jotain voinut jättää lukijan oman päättelykyvyn varaan. Tai jos halutaan olla pikkutarkkoja, mukaan olisi voinut ottaa myös Raamatun ja Paavo Haavikon.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa