Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Kulttuuri

Toisenlainen eläinten vallankumous

  • Karjalainen

Yrjö Orwelli ja karsinan kapina, Esko-Pekka Tiitisen vauhdikas eläinperäinen tarina, on itse asiassa aihelmana vanhempaa perua, vaikka sen uusversio nähtiinkin tänä kesänä Joensuussa Sinkkolan kesäteatterissa.

 

Yrjö Orwelli ja karsinan kapina

 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kirjaksi muotoiltuna tarina tarjoaa salamannopeaa verbaaliakrobatiaa, joka osuu ja uppoaa niin sosiaaliseen mediaan, satelliittijulkisuuteen kuin ahnaisiin markkinavoimiinkin.

Kun Esko-Pekka Tiitisen eläimet ryhtyvät kapinaan, ne tekevät omanlaisensa vallankumouksen. Teksti moikkaa George Orwellille, mutta tässä karsinassa altavastaajana on possu. Eläimet kinastelevat keskenäänkin, sillä kaikilla niillä on omat eläimelliset heikkoutensa, mutta yhteiset vastustajat, Rotta ja Isäntä, saadaan saman kaukalon ääreen Yrjö Orwellin bändin avulla.

Esko-Pekka Tiitisen humaaniin tapaan pahiskin voi kehittyä ymmärtämään ystävyyden merkityksen. Hyvä tahto ja tasa-arvoinen yhteisöllisyys ovat löydettävissä.

Paikallisviittauksia riittää Maiju Lassilasta Ilovaarirockiin ja vähän päälleliimatusti kesäteatteriinkin. Biisit ulottuvat tukkilaisromantiikasta Beatlesiin ja Dannyn tulkitsemaan Kesäkatuun. YK:n ihmisoikeuksien julistus saa animaliamuodon: ”Kaikki eläinolennot syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan kärsään katsomatta!”

Välillä nokkaisut ovat niin nopeita, että niistä tulee itsetarkoituksellisia ja kokonaisuuden painopiste vaappuu. Silti tarina tarjoaa paljon ajateltavaa ja oivallettavaa niin lapselle kuin aikuisellekin.

Kameli on Savukeitaan alamerkki ”ipanoille ja herkuttelijoille”, ja niinpä tässä tapauksessa kaikenkokoiset pötsit tulevat varmasti täyteen.

Nikolai Tiitisen vinjettityylinen, pelkistetty kuvitus rytmittää lukuja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa