Keskiviikko, 12.5.2021 
Lotta
Kulttuuri

Joensuun Musiikkitalven teemana helmikuussa Luominen

  • Jani Leinonen

Joensuun Musiikkitalvea vietetään tänä vuonna 25.-28. helmikuuta. Festivaalin teemana on Luominen, sanan laajassa merkityksessä.

Vuoden 2016 Joensuun Musiikkitalvelle teeman antaa sen avauskonsertti Joseph Haydnin Luominen torstaina 25. helmikuuta Joensuun kirkossa. Sen suuressa kuorossa kaikuu joensuulainen kuoro-osaaminen, kun mukana ovat sekä Canzonetta-kuoro että Joensuun oopperakuoro.

Joensuun kaupunginorkesteria johtaa Jurjen Hempel. Upean oratorion solisteina ovat sopraano Sanna Heikkinen, tenori Jere Martikainen ja basso Juha Kotilainen.

Perjantaina ja lauantaina Carelicumissa kello 12 kuultavien konservatorion lasten ja nuorten musiikkituokioiden ohjelmassa on erityisesti luovaa improvisointia ja omia sävellyksiä luomisen hengessä: ”Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku".

Taiteellisen luomisen tuloksia kaikille aisteille on tarjolla taidemuseon kanssa järjestettävässä lauantaipäivässä 27. helmikuuta, jossa vuorottelevat lyhyissä kahvikonserteissa vuorottelevat Joseph Haydnin aamu-, ilta- ja päiväsinfoniat ja museon Onnin päivien ohjelmaan sisältyvät taideteosesittelyt.

Välipalana ohjelmaa täydentää sopraano Veera Niirasen ja pianisti Mirva Helskeen kamarimusiikkituokio, jonka ohjelmassa on muun muassa lauluja luomakunnan ihmeistä.

Tapahtuman kamarimusiikkiantia tarjoilevat perjantaina päivällä seurakuntakeskuksessa kello 14 harmonikkatohtori Pasi Hirvosen 50-vuotiskonsertti yhdessä Ari Varpulan ja Hannu Porkan kanssa sekä illalla Carelia-salissa kello 19 baritoni Tommi Hakala ja pianisti Kristian Attila.

Sunnuntaina Carelia-salissa kello 14 vuorossa on pianisti Olli Mustosen soolokonsertti, jossa hän esittää Sergei Prokofjevin Pianosonaatit nro 2, 4, 6 ja 9. Tapahtuman päättää muun muassa kamarimusiikillisesti improvisoiden kirkossa kello 18 urkutohtori Tuomas Pyrhönen seuranaan saksofonisti Esa Pietilä.

Musiikkitalven iltaklubeilla torstain ohjelmassa on konservatorion ja Karelia ammattikorkeakoulun opiskelijoiden monipuolinen Rytmirajoilla-klubi Kimmelissä kello 18 alkaen.

Teatteriravintolassa perjantaina kello 21.30 Virta Ensemblen Klassista!-klubilla tarjoillaan luonnonmukaista ja uusiutuvaa, pohjoiskarjalaisten ammattimuusikoiden, kuten pianisti Hanna Susitaipaleen, sellisti Ville Kivivuoren ja klarinetisti Taina Viinisalon lavasäteilyenergiaa.

Klubi inspiroi kokemaan muun muassa Piazzollan, Šostakovitšin ja Mozartin musiikkia ravintolaympäristössä. Lauantain Jazz-klubilla puolestaan loistaa nuorten helsinkiläisten muusikoiden muodostama Johan Bowman Trio. Sen musiikin ydintä on tiukka svengi ja helposti lähestyttävä perinteinen jazz-soundi.

Musiikkitalvea järjestämässä ovat Joensuun kaupunginorkesteri, oopperayhdistys, konservatorio ja evankelisluterilainen seurakunta sekä Jazzkerho-76, Virta Ensemble ja Karelia ammattikorkeakoulu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi