Tulosta tämä sivu
Kulttuuri

Edesmenneellä David Bowiella oli yhteys Joensuuhunkin

- Olimme ystäviä, mutta emme sosieteeranneet tai viettäneet aikaa ravintoloissa. Se oli ammatillista ystävyyttä, vietimme aikaa yhdessä studioissa ja Diamond Dogsin kiertueella.

- Olen surullinen, maailma ilman Davidiä on surullisempi paikka...

Puhelin tavoittaa basisti Herbie Flowersin mietteliäissä tunnelmissa kotoaan Ison-Britannian Sussexista, Brightonin lähellä sijaitsevasta Ditchlingin kylästä.

Pohjoiskarjalaisille musiikin harrastajille Flowers, s. 1938, on linkki kultakauden brittipoppiin.

Joensuun kaupunginorkesterin sellistin Claire Laceyn kanssa seurusteleva Flowers käy säännöllisesti kaupungissa.

Sama mies, jonka basso kuljettaa majuri Tomin matkaa Space Oddityssä ja sykkii kapinaa Rebel Rebelissä, on soittanut useasti Sointulan jazz-illoissa Mikko-Ville Luolajan-Mikkolan, Kemal Achourbekovin ja Vasile Pantirin kanssa.

David Bowiessa ei kuollut vain poptähti, Herbie Flowers muistuttaa.

- Hän oli tyyli-ikoni, muotisuunnittelija, designeri.

- Näen Bowien uran visuaalisesti, vaihe vaiheelta, kuin Pollockin, Dalin tai Warholin maalaukset. Levynkannet, lavarakennelmat, hänen luomansa kymmenet hahmot, musiikkivideot rakensivat taiteellista kokonaisuutta.

- Hänen filosofiset laulunsa vaikuttivat monien nuorten elämään enemmän kuin poliitikot. Musiikki ei ollut protestimusiikkia, mutta musiikkia, joka auttoi ettei maailma muuttunut vielä hullummaksi.

Minkälainen pomo levytyssessioiden Bowie oli?

- Erittäin nöyrä mies, aina mukava, charmantti. Et voi olla yhtä aikaa studiossa ja kammottava, se vain häiritsisi muusikoita. Tappelulla, alkoholilla ja huumeilla ei saavuteta niissä olosuhteissa mitään. Väitän, että Davidin parhaat työt äänitettiin aamulla.

- Bowie oli riippuvainen tuottajista ja muusikoista. Hän löysi erinomaisia yhteistyökumppaneita toteuttamaan visioitaan, Tony Visconti, Brian Eno, Gus Dudgeon. Olen ikuisesti kiitollinen, että olin yksi niistä muusikoista, jotka saivat kutsuja sessioihin!

Jo kymmeniä vuosia eläneet rockin klassikot saattoivat aikoinaan syntyä hyvinkin nopeasti.

- Diamond Dogsin sessioissa David istui alas viideksi minuutiksi ja kirjoitti Rebel Rebelin. Äänitimme sen pohjat heti kymmenessä minuutissa, Herbie Flowers naurahtaa.

Flowers muisteli jo Karjalaisen edellisessä haastattelussa 2014, kuinka Bowien Space Oddityn pohjat purkitettiin puolessa tunnissa ja koko kappale syntyi päivässä. Lou Reedin Transformer, jonka Bowie tuotti ja jolle Flowers soitti maailmankuulun bassolinjan Walk On The Wild Sideen, valmistui Lontoossa kolmen päivän sessioissa.

- David osasi olla myös erinomainen tuottaja. Hän toi Lou Reedin Warholin ja Velvet Undergroundin hulluudesta Englantiin. Transformer on yhtä lailla Bowien kuin Reedin albumi.

Mikä on Flowersin suosikkilaulu Bowien tuotannosta? Poiminta on yllätys, laulu Berliinistä ja vanhenemisesta, ei kultakaudelta, vaan vuosikertaa 2013.

- Where Are We Now, ei uudelta Blackstarilta, mutta sitä edeltävältä. Se kappale kertoo niin paljon maailmastamme ja tragedioistamme.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta