Tiistai, 10.12.2019 
Jutta
Maakunta

Vesisankarit saivat oppia Joensuussa – kuvagalleria Vesikosta

  • Arttu Koistinen
Erin Parkkinen ja Luukas Voutilainen Erin Parkkinen ja Luukas Voutilainen

Vesikon pihalla on pieni polkupyörämeri keskiviikkona kello 9.30:n jälkeen. Virkistysuimalan aulassa on tungosta, ja altailla on tervettä alakoululaishälyä. Vedessä polskii kymmeniä koululaisia.

Kevään Vesisankarit-tapahtumakiertue rantautui tänään Vesikkoon. Tapahtumaan osallistuu päivän aikana yli kolmesataa alakoululaista muun muassa Utrasta, Noljakasta ja Mutalasta.

Koululaiset harjoittelevat vesillä liikkumisen taitoja rasteilla ohjaajien opastuksella. Joensuun Järvipelastajien ja Joensuun Kauhojien yhteisrastilla harjoitellaan pelastautumishyppyä ja kokeillaan melomista kajakilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Onhan tämä liukuhihnapelastamista. Yhdelle luokalle on aikaa viisitoista minuuttia. Vedessä pitää olla turvallista ja lapsilla hauskaa, ne tässä ovat tärkeimpiä asioita, Järvipelastajien Juha Pasanen sanoo.

Joensuun Uimaseuran rasteilla harjoitellaan puolestaan uimahyppyjä, pelataan vesipalloa ja tutustutaan uinnin ja sukelluksen saloihin.

Utran koulua käyvä Luukas Voutilainen opetteli pelastautumishyppyä kuntouintialtaassa. Tapahtuma jännitti hieman 10-vuotiasta kolmasluokkalaista.

- Jännitti, että millaista täällä on. Hauskaa täällä on.

Voutilaisen mukaan hän ei ole koskaan pelännyt vettä.

- Olen aika pitkään osannut uida. Kävin viime kesänä aika paljon uimassa. Joskus uin kavereiden, joskus äidin ja isän kanssa.

9-vuotias Erin Parkkinen pelastautui kaatuvasta kajakista.

- Tuntui kivalta, ei jännittänyt yhtään, Utran koulun 3B-luokkaa käyvä tyttö tokaisee topakasti.

Vesikossa on kivaa, koska uiminen on kivaa, uimakoulussa aikoinaan ollut Parkkinen perustelee. Hän ui kesäisin muun muassa mummolassa.

Ei Vesisankarit-tapahtumasta ainakaan mitään haittaa ole, Mutalan koulun opettaja Jyrki Manninen tuumii altaan reunalla.

- Tämä on hieno ja erilainen uintitapahtuma. Lapset tulivat tänne pääsääntöisesti myönteisellä mielellä.

Turvallinen vesillä liikkuminen vaatii olosuhteiden hahmottamista, omien taitojen tiedostamista sekä oikeanlaista asennetta, Tero Savolainen luettelee Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.

Kun Juha Pasanen oli pieni, maaseudulla ei tiedetty mitään uimahalleista, hän kertaa.

- Sen muistan, että sukellettiin ennen kuin opittiin uimaan, Pasanen naurahtaa.

- Olen aina elänyt veden äärellä, ja vesi on tuttu asia. En osannut pelätä vettä. Vanhemmatkaan eivät siihen aikaan osanneet hätäillä asioista. Ehkä tilanne on nykyään toinen, mikä on hyvä asia.

Pasasen mukaan vanhempien kannattaa tuoda lapsensa uimakouluun.

- Siellä oppii suhtautumaan veteen normaalisti.

Vesisankarit-tapahtumia järjestetään myös muun muassa Rovaniemellä, Mikkelissä ja Lappeenrannassa.

Kuvat: Kimmo Kirves

Kuvagalleria lisätty juttuun 27.4.2016 kello 14.07.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa