Perjantai, 22.1.2021 
Visa
Maakunta

Vaivaisakkaa ei toivota takaisin

  • Liisa Yli-Ketola
Professorii Eeva Jokinen herätteli keskustelua Vaivaisakka-seminaarissa. Professorii Eeva Jokinen herätteli keskustelua Vaivaisakka-seminaarissa.

Naisten köyhyys näyttäytyy kodin ulkopuolisena toimintana, kierretään kirpputoreja, kannetaan huolta lapsista, tavataan ystäviä ja vertaisryhmiä. Vastaavasti miesten köyhyys on yleisemmin yksilön köyhyyttä.

Miehet jäävät naisia helpommin koteihinsa ja purkavat oloaan yhteiskuntakritiikkiin.

Naisten köyhyydessä leimallista ovat häpeän tunteet etenkin siitä, kun lapset eivät saa kaikkea samaa, mitä muut luokkatoverit.

"Huomaan häpeäväni sitä, että olen työtön ja köyhä", kirjoittaa eräs nainen arkipäivän köyhyyttä käsitelleen kirjoituskilpailun tekstissään. Aiheesta Milla Rajala on tehnyt gradun Itä-Suomen yliopistossa.

"Vaivasakan paluuksi" otsikoidussa seminaarissa ruodittiin maanantaina Joensuussa köyhyyden sukupuolittumista ja sitä, tarvitaanko naisille erityispalveluita ja miehille vastaavasti omia palveluitaan.

Hattulalaiset sote-asiantuntijat Riikka Haahtela ja Jari Wihersaari suhtautuivat kriittisesti sukupuolittuneisiin palveluihin ja pitivät sosiaali- ja terveyspalveluissa keskeisempänä asiana ihmisten kohtaamista.

– Ongelma on palvelurakenteessa, siinä, että asiakas joutuu kertomaan samaa tarinaansa monessa paikassa, Haahtela sanoi.

Hän kertoi aluksi, että Suomesta tunnetaan 180 vaivaisukkoa kirkkojen liepeiltä, mutta vain yksi vaivaisakka.

Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitos, Sosiaalipoliittinen yhdistys ja Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys järjestivät seminaarin herätelläkseen kysymystä, ollaanko Suomessa nyt palaamassa leimaavaan ja erityisen tarveharkintaiseen vaivais- tai köyhäinhoitoon.

Monesta suusta todettiin, ettei vaivaisakan paluuta suinkaan toivota, vaan sote-uudistuksen myötä rakennetaan entistä kokonaisvaltaisempia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi