Torstai, 28.5.2020 
Alma
Maakunta

Luomu-trendi kasvaa – eniten luomuun siirtyviä tiloja Tohmajärvellä

  • Arttu Koistinen
Aihekuva Aihekuva

Kevään 2016 tukihaussa uutta luomusitoumusta haki Pohjois-Karjalassa yhteensä 31 uutta maatilaa. Pinta-alana luomu-tuotantoon siirtyy uutta alaa lähes 1 600 hehtaaria.

– Määrä on ilahduttavan ja yllättävän suuri, maaseutu- ja energiayksikön päällikkö Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta toteaa tiedotteessa.

Eniten uusia luomuun siirtyviä tiloja on Tohmajärvellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäalan toteutuessa luomuala kasvaa Pohjois-Karjalassa yli 19 000 hehtaarin, joka on lähes 23 prosenttia maakunnan kokonaispeltoalasta.

Alueellisessa maaseutuohjelmassa tavoitteeksi on asetettu 30 prosenttia vuonna 2020.

Luonnonmukaiseen viljelyyn siirtyville sekä sitä harjoittaville tiloille maksettavan korvauksen tavoitteena on maataloudesta aiheutuvan ympäristö- ja vesistökuormituksen vähentäminen sekä luomutuotteiden tarjonnan lisääminen. Luomukorvausta maksetaan viisivuotisen sitoumuksen perusteella.

Luomu-tuotantoa harjoittavia tiloja on eniten Kiteellä ja Polvijärvellä. Eniten luomuhehtaareja puolestaan löytyy Polvijärvellä ja Tohmajärvellä, tiedotteessa kerrotaan.

Vuonna 2015 luomusitoumustiloja oli Pohjois-Karjalassa yhteensä 305. Luomuhehtaareja maakunnasta löytyi 17 882, joka oli 21 prosenttia Pohjois-Karjalan peltopinta-alasta. Vastaava luku valtakunnan tasolla oli kymmenen prosenttia.

Eniten luomupeltoja suhteessa kokonaispeltopinta-alaan oli Valtimolla, Polvijärvellä ja Nurmeksessa.

Luomukorvausta viljelijöille maksettiin 2,3 miljoonaa euroa. Luomutilan keskikoko maakunnassamme on 59 hehtaaria, joka on huomattavasti tavanomaisia tiloja suurempi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa