Lauantai, 23.2.2019 
Aslak
Maakunta

Epäonnistunut sterilisaatio voi tuhota naisen terveyden

  • Karjalainen
Munatorviin asetettavia Essure-implantteja esitellään http://www.essure.com -sivustolla. Leike videosta. Munatorviin asetettavia Essure-implantteja esitellään http://www.essure.com -sivustolla. Leike videosta.
Joensuulainen Sari Määttänen, 35, teetti Essure-sterilisaation kesällä 2014. Määttänen koki toimenpiteen erittäin kivuliaaksi. Kipuilu jatkui myös kotona, josta hän joutuikin palaamaan sairaalaan. Sairaalassa selvisi, ettei vasemman puoleista Essure-implanttia näkynyt lainkaan siellä, missä piti, vaan se löytyi suolistosta. Implantti oli hajonnut ja lävistänyt munatorven, vatsaontelon, kohdun ja päätynyt suolen rasvoihin.

Määttänen on kärsinyt toimenpiteen jälkeen vakavista terveysongelmista. Hän on joutunut lopettamaan yrityksensä sairastelujen takia. Äärimmäiset kivut ajavat toisinaan perheenäidin päivystykseen.

Vuodesta 2002 Suomessa käytössä ollut Essure-menetelmä on nostattanut hienoisen "somemyrskyn". Monet epäonnistuneista toimenpiteistä sairastuneet naiset kertovat jonottavansa kohdunpoistoleikkaukseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomalaismeppi Merja Kyllönen on tehnyt EU-komissolle kirjallisen kysymyksen Essuren haitoista helmikuussa. Hänen mukaansa vakavasti naisia vahingoittava implantti sallittiin EU:n markkinoille liian nopeasti ja ilman varmoja tutkimuksia. Kyllönen viittaa myös Essuren sisältämiin nikkeliin ja polymeereihin, jotka eivät kuulu ihmiskehoon.

Naistentautien erikoislääkäreiden mukaan Essuren aiheuttamat sivuoireet ovat Suomessa harvinaisia. Lääkärit eivät kuitenkaan poissulje sitä, etteikö Essure voisi aiheuttaa joillekin ihmisille vakaviakin sivuoireita.

Lue lisää sunnuntain Karjalaisesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa