Maanantai, 21.9.2020 
Mervi
Maakunta

Vanha suomalaisten hautausmaa Sortavalassa nyt upeassa kunnossa - kuvagalleria

  • Sirpa Suomalainen
Reima Karetie ja Sortavala-säätiön puheenjohtaja Risto Voipio (oik.) Reima Karetie ja Sortavala-säätiön puheenjohtaja Risto Voipio (oik.)

Vanhat suomalaisten hautausmaat luovutetulla alueella ovat kurjassa kunnossa. Hyvässä lykyssä muutama hautakivi on vielä löydettävissä ryteikön ja heinien seasta. Mutta on yksi poikkeus: Sortavalan hautausmaa.

Sortavalassakin hautausmaa oli Neuvostovallan aikana täysin pusikoitunut, mutta vuosien työ on tuonut merkittävän kohennuksen. Noin tuhat hautakiveä on nostettu pystyyn, heinät ja pusikot on raivattu pois ja kiviaidan korjaus on menossa.

Suomalaiset käyvät ainakin kerran vuodessa hautausmaatalkoissa Sortavalassa, mutta heidän lisäkseen myös muutamat paikalliset ovat ottaneet vastuuta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hautausmaan hoito ei varsinaisesti kuulu kenenkään vastuulle. Sortavala-säätiö on kuitenkin päättänyt pienellä summalla tukea hautausmaan hoitoa.

Talkooväkeen kuuluvat Reima Karetie ja Sortavala-säätiön puheenjohtaja Risto Voipio toivovat, että hautausmaa säilyisi museoalueena, jossa muistomerkit saisivat olla ilkivallalta rauhassa.

–  Tämä on muisto ajalta, jolloin suomalaisia haudattiin tänne, Voipio sanoo.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi