Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Maakunta

Vanha suomalaisten hautausmaa Sortavalassa nyt upeassa kunnossa - kuvagalleria

 • Sirpa Suomalainen
Reima Karetie ja Sortavala-säätiön puheenjohtaja Risto Voipio (oik.) Reima Karetie ja Sortavala-säätiön puheenjohtaja Risto Voipio (oik.)

Vanhat suomalaisten hautausmaat luovutetulla alueella ovat kurjassa kunnossa. Hyvässä lykyssä muutama hautakivi on vielä löydettävissä ryteikön ja heinien seasta. Mutta on yksi poikkeus: Sortavalan hautausmaa.

Sortavalassakin hautausmaa oli Neuvostovallan aikana täysin pusikoitunut, mutta vuosien työ on tuonut merkittävän kohennuksen. Noin tuhat hautakiveä on nostettu pystyyn, heinät ja pusikot on raivattu pois ja kiviaidan korjaus on menossa.

Suomalaiset käyvät ainakin kerran vuodessa hautausmaatalkoissa Sortavalassa, mutta heidän lisäkseen myös muutamat paikalliset ovat ottaneet vastuuta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hautausmaan hoito ei varsinaisesti kuulu kenenkään vastuulle. Sortavala-säätiö on kuitenkin päättänyt pienellä summalla tukea hautausmaan hoitoa.

Talkooväkeen kuuluvat Reima Karetie ja Sortavala-säätiön puheenjohtaja Risto Voipio toivovat, että hautausmaa säilyisi museoalueena, jossa muistomerkit saisivat olla ilkivallalta rauhassa.

–  Tämä on muisto ajalta, jolloin suomalaisia haudattiin tänne, Voipio sanoo.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia

 • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
 • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa