Perjantai, 14.8.2020 
Onerva, Kanerva
Maakunta

Lomien suunnittelun pitäisi olla läpinäkyvää - "Kun yhdelle kumarrat, niin toiselle pyllistät"

  • Karjalainen
Kunnossapitoasentaja Sami Venäläinen heitti pariksi viikoksi heipat Jouni Lempiäiselle ja Tero Maljalle. Poikkeuksellisesti hän viettää tänä vuonna lomansa kahdessa pätkässä. Kunnossapitoasentaja Sami Venäläinen heitti pariksi viikoksi heipat Jouni Lempiäiselle ja Tero Maljalle. Poikkeuksellisesti hän viettää tänä vuonna lomansa kahdessa pätkässä.
Kun yhdelle kumarrat, niin toiselle pyllistät. Sitä kesälomien sijoittaminen kalenteriin tahtoo esimiehelle olla, myöntää tehdaspalvelupäällikkö Tero Malja Valion Joensuun tehtaalta.

Joensuun tehtaan kunnossapitoasentajien esimiehillä näitä ongelmia ei kuitenkaan ole vuosikausiin ollut, sillä asentajien lomat kiertävät. Jos kesäloma on tänä vuonna kesäkuussa, se on ensi vuonna elokuussa, sitä seuraavana toukokuussa, sitten heinäkuussa ja viidentenä vuonna syyskuussa.

Systeemi on teollisuuden aloilla monesti käytännön pakko, sillä tuotanto ei koskaan pysähdy.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kunnossapitoasentaja Sami Venäläinen lähti loman viettoon torstaina. Tänä vuonna loma on poikkeuksellinen, sillä hän lomailee kesäkuussa kaksi viikkoa ja syksyllä kolme omasta toiveestaan.

–  Pidän enemmän elo-syyskuun lomista, sillä silloin on yleensä paras sää. Ajankohdalla ei ole niin väliä, onhan loma aina lomaa. Se on asennoitumisesta kiinni, Venäläinen pohtii.

Työpaikoilla kesälomien ajankohtien päättäminen on jokakeväinen sumplimisen ja jopa väännön aihe. Työnjohdolla pitäisi olla vastuu siitä, että lomien suunnittelu on läpinäkyvää, sanoo vanhempi tutkija Sampsa Puttonen Työterveyslaitokselta.

–  Se tiedetään, miten lomat pitäisi järjestää: ketään ei saa syrjiä eikä suosia. Prosessin olisi tärkeää olla oikeudenmukainen ja läpinäkyvä, ja se on esimiehen tehtävä.

Laajemmin aiheesta sunnuntain Karjalaisessa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi