Maanantai, 20.11.2017 
Jalmari, Jari
Maakunta

Botanian toiminta uhkaa loppua toukokuussa 2018

  • Hannu Kauhanen

Joensuun trooppisen perhospuutarhan ja kasvitieteellisen ulkopuutarhan Botanian toiminta saattaa saada ikävän lopun kahden vuoden kuluttua.

Botaniaa uutterasti ja hienosti vuodesta 2012 ylläpitänyt Botanian ystävät ry katsoo nyt, että sen ihmis- ja talousresurssit ovat liian vähäiset toiminnan jatkamiseen kevään 2018 jälkeen.

– Kun yhdistys perustettiin, ja Botanian toiminta siirtyi yliopistolta sille, ajattelimme, että tämä on mahdotonta. Se on kuitenkin ollut mahdollista neljä vuotta, mutta ei nykymuotoisesti enää kovin pitkään, puheenjohtaja Jussi Virratvuori, yksi Botanian toimintaa pyörittävistä viidestä talkoolaisesta sanoo.

Varsinaisesti palkkatyössä Botanialla on neljä ihmistä.

– Vuokrasopimus Suomen yliopistokiinteistöjen kanssa on sen verran raskas, ettei toimintaa pystytä nykyiseltä pohjalta jatkamaan.

Skenaarioita Botanian tulevaisuudesta on neljä. Epätodennäköisin niistä on se, että Botanian ystävät jatkaa yksin kasvitieteellisen puutarhan ylläpitoa ja asiakkaiden palvelua vielä heinäkuun 2018 jälkeen.

Toinen vaihtoehto on, että yhdistys jatkaa ylläpitoa yhdessä toisen toimijan tai toisten toimijoiden kanssa. Tällainen yhteistyö toisi tekemiseen lisää resursseja.

Kolmannessa vaihtoehdossa Botanian ystävät ry vetäytyy ylläpitovastuusta, ja uusi toimija tai uudet toimijat ottavat Botaniasta kokonaisvastuun.

Neljäs vaihtoehto on pahin, ja sen toteutuminen halutaan nyt estää jollakin tavalla. Siinä ratkaisuja kiinteistön, kiinteän lisärahoituksen sekä mahdollisen yhteistyössä tehtävän ylläpidon osalta ei löydetä eikä myöskään uutta ylläpitäjää löydy.

Joonas Heinonen (edessä) ja Keijo Laurikainen viihtyivät hyvin trooppisessa perhospuutarhassa.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.