Maanantai, 10.5.2021 
Aino, Aini, Aina
Maakunta

Valtimolaiset kokoontuvat perinteisille kesäpäivilleen

  • Jani Leinonen

Valtimolaiset kokoontuvat tällä viikolla kesäpäivilleen jo 35. kerran. Kotiseututapahtumaa sävyttää kaksi teemaa: turvallisuus ja uusiutuva energia.

Tapahtuman vilkkain päivä on lauantai. Valtimon markkinoille odotetaan paria tuhatta kävijää.

Valtimo-talossa esittäytyy maakunnallinen Hinku-hanke, jonka tavoitteena on hillitä ilmastonmuutosta lisäämällä energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä.

Mukana on muun muassa lämpöpumppuja, aurinkopaneeleja ja LED-lamppuja myyviä yrityksiä. Tutustumiskohteina ovat kirkonkylässä vesistölämpöä hyödyntävä Koulurinteen rivitalo ja Karhunpäässä haketta käyttävä omakotitalo.

Turvallinen Valtimo -tapahtumassa urheilukentällä voi tutustua Kainuun Prikaatista tulevaan Puolustusvoimien kalustoon, Pelastuslaitoksen kalustoon ja elvytyskoulutukseen, Rajavartioston koiratoimintanäytökseen, Poliisin partioautoon ja moottoripyörään sekä Turvaa maaseudulle -hankkeeseen.

Nurmeksesta matkustetaan lauantaina Valtimolle höyryjunalla. Se lähtee Nurmeksen asemalta kello 9 ja jättää matkustajat kirkonkylän kohdalle entiselle Verkkoniemen seisakkeelle. Paluumatkalle lähdetään kello 14 samasta paikasta.

Torstaina toimitetaan Rasimäen tsasounassa ehtoopalvelus. Samalla voi tutustua rukoushuoneen 50-vuotisjuhlanäyttelyyn, joka on avoinna myös perjantaina. Rasimäen Erakkolassa vietetään torstaina ja perjantaina kahvilapäivää. Kesäkahvilat toimivat tällä viikolla myös Peri-Sivakassa ja Lokkiharjulla.

Huojuva lato -yhtye esiintyy torstaina Murtovaaran talomuseossa. Vuosi sitten Murtovaara-folk keräsi runsaasti yleisöä. Huojuvan ladon levynjulkistamiskeikat jatkuvat perjantaina ja lauantaina Seiskassa.

Studio Korpinoidan Hiljaisuuden voima -tapahtuman ensimmäinen luento on keskiviikkona ja viimeinen puolentoista viikon kuluttua sunnuntaina.

Pohjoisten kylien Heinätanssit järjestetään perjantaina Rumon entisellä maamiesseurantalolla, joka on saanut uudet isännät ja uuden nimen ”Seurala”.

Valtimon harrastajateatteri esittää perjantaina illalla ja sunnuntaina iltapäivällä Lokkiharjulla Matti Vanteen kirjoittaman ja Paavo Vartiaisen ohjaaman näytelmän Kuin telkkä pöntöstä.

Japanilainen pianisti Kiyomi Okubo ihastuttaa kuulijoita edellisvuosien tapaan lauantaina illalla Kuntalaisten talossa.

Kirkonkylän vanhalla puukoululla voi tutustua lauantaina valokuviin, joita Onni Tuovinen otti viime vuosisadan loppupuoliskolla. Koululla järjestetään myös Valtimo – kotikyläni -tapaaminen.

Kirjaston näyttelyssä esittäytyvät valtimolaiset yhdistykset. Teppo Määtän kotimuseo Rumossa on avoinna sunnuntaina.

Sekä evankelisluterilaisessa että ortodoksisessa kirkossa toimitetaan palvelukset lauantai-iltana ja sunnuntaiaamuna.

Liikuntaakin on luvassa. Urheilukentällä kisaavat torstaina alle kouluikäiset. Lauantaina kentällä kohtaavat jalkapallon ystävyysottelussa FC Nurmes ja vantaalainen Koivukylän palloseura. Sunnuntaina Lokkiharjulla juostaan Ylä-Karjalan kymppi. Lauantaina Karhunpäässä ratkotaan 22. kerran veivinheiton maailmanmestaruudet.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi